4 jan - Kyla. Aktiverade den oljefyllda radiatorn. Höns glada. Istjocklek 2 tum. Högg upp ett lufthål till fiskarna. Grodorna flydde åt alla håll. Eldar bort fukten i människohuset.
6 jan - Trettondagen. +4°. Efter en, med Göteborgsmått, mycket kall natt - 12°, behövde jag hugga upp isen igen. Grodor åt alla håll osv. Nu hade även bäcken frusit och isen svallade över lite här och där. Ganska vackert. I hönshuset, varmt och gott. Hönsen verkar förstå det här med årstider och temperaturer. Mätte upp för min nya halvautomatiska gödselhanterare (saknade material till den, men endast en kvart efter det att jag bestämt vad jag behövde, hittade motsvarande i soprummet). Tillverkade gödselhanteraren på plats till hönsens stora glädje och benägna medverkan. Någon av dem hade rivit sönder affischen med fotbolls-landslaget 2006. Vaddå? Lagade den med häftstift.
8 jan - 2 tum snö men plusgrader, tyvärr. Lämnade vattenmätaren till lagning.
11 jan - Gödselhanteraren fungerar men är inte estetiskt godtagbar - något måste göras.
Den äldsta hönskycklingen har lagt två ägg! Mitt i vintern! Det är mycket fint att få två jungfruägg, på min födelsedag, dessutom. Det blir min födelsedagslunch.
14 jan - Synen var fruktansvärd. överallt låg döda kroppar. Deras vita bukar lyste mot den mörka bottnen. Antalet döda är svårt att uppskatta, men det rör sig om tvåsiffrigt. Håvade upp några, vuxna av båda könen såväl som barn, och studerade dem noga. Deras fantasktiska färger. Kropparna var egendomligt nog mjuka och lederna rörliga. Jag kastade dem i skogen utan vidare ceremonier. Troligen är det jag, genom oförsiktig framfart, som bragt dem om livet. När jag bilade hål i isen uppstod sannolikt ett sådant tryck att grodorna helt enkelt dog. En annan möjlighet är att dödliga gaser kan ha bildats vid förmultning av växtrester. Den senare teorin är den minst troliga. Grodor är fridlysta - jag är kriminell. Jag är ett ondskans verktyg som borde straffas; men ingen, bara jag, känner till mitt brott...
15 jan - Den engelsktalande trädfällaren hade gjort sitt jobb. Tagit ner rätt träd osv. Bäst av allt var att han tänkt likadant som jag - att spara en lååång stubbe som når ända upp över staketet. Det var bra. Mycket ved att ta reda på - massor. Tror att jag kan fälla en hel del extra träd och skylla på engelsmannen ifall nån frågar.
24 jan - Släpar och drar ris och kvistar, tunga stockar, i skiten. Den stora björken har nog dragit en hel del vatten - nu blir det väl ännu mera vattensjukt. Bärgade ytterligare några grod-kroppar. Att ta kål på dessa grodor är nog det värsta jag någonsin gjort. Har täckt alla rabatter med granris.
4 feb - Det snöar. Hönsen inne i värmen den sista tiden.
6 feb - Min ”Lyckliga” Lottastickling begick självmord. End of story.
8 feb - Eldar i kaminen och släpar granris. Det är en fin dag. Hönsen är förnöjda och håller till ute i hönsgården. Ungtupparna har inte ruggat sina stjärtfjädrar vilket gör att de andra lätt får tag på dem när de idrottar. Mellantuppen har siktat in sig på en särskild höna, men stora tupps assistent håller efter honom. Gör mig en kopp pulvercapuccino och iakttar en flock skator i ett träd. Inte mindre än femton stycken. Bra skatår ifjol.
22 feb - Riktigt snöoväder inatt. Hönsen lägger ägg fastän de klart och tydligt kan se att marken är snötäckt. Man tycker ju att de nya hönsen skulle vilja gå ut och prova snön. Men det gör de inte. Har satt vitlök i en kruka. Planerar inför våren. Hesperis - vad är det?
26 feb - Den här dagen kommer att markeras i hönskrönikorna för de efterlevande att begrunda. Denna dagen är dagen då stora tuppen förlorade makten. I morse märkte jag att någonting var konstigt med hönsen (de hade haft fri utgång under natten). Stora tuppen och en hjälptupp hade fåt tmycket stryk och var blöta och lortiga. Stora tupp kom in till frukost men hjälptuppen vågade inte. Utmanartuppen gick genast på stora tupp och försökte jaga ut honom. Man skall inte blanda sig i naturens gång så därför gjorde jag det och slängde in utmanartuppen under hyllorna. satte stora tupp på en pinne och han lät mig klappa fastän han aldrig gillat det. Han var nog för svag för att protestera. Ett gott jobb har han gjort under dessa fem pionjärår. Han tittade på mig och jag såg i hans blick en skymt av urskuldrande - jag gjorde vad jag kunde, sådant är livet för en tupp, till slut möter man någon som är starkare. I morgon är han nog död...
28 feb - Consumatum est. Stora tuppen överlevde maktkampen. Jag måste agera för att återställa status quo i hönsgården. Övervägde att vara känslosam, att ta bort de andra tupparna och låta stora tuppen och hans adjutant vara kvar. Men, jag högg först huvudet av adjutanten, sedan en offertupp från det andra lägret, och till sist... under ceremoniella betingelser lade jag stora tupp på huggkubben. Han var alldeles tyst, lade själv ner huvudet och tittade bort. Hugg...En fantastisk kraft fanns i hans kropp efter avlägsnandet av hans sargade huvud. Mycket starkare än någon jag någonsin avrättat. Inne i hönshuset härskade tystnaden. Äldsta sommarhönan verkar lite sjuk. Ville inte äta.
Grubblade på hur jag skulle kunna begrava stora tuppen. Kunde inte med att dumpa honom i nån soptunna. Lade den olycksamma trion i frysboxen tills tjälen har gått ur jorden.
2 mars - Snö. En förbannelse. Först stora tupps obevekliga öde, och nu... Hönan utan kam har insjuknat. det liknar dessvärre lunginflammation. Ringde smådjurskliniken och djursjukhuset. De vägrar skriva ut medicin utan undersökning (kostar ca. 1000). Blev arg i telefon. Är det lunginflammation kan hon vara död inom tolv timmar. Hoppas hon klarar det. Vet inte vad jag kan göra. Skall jobba ikväll annars hade jag tagit henne hem. Status malus, vana salus semper dissolubilis.
3 mars - Rustad med hemmagjord mirakelantibiotika åkte jag till hönsgården - beredd på det värsta. Men, hönan utan kam kom springande och var jättepigg! Hon kastade sig sjungande i mina armar. Hon var verkligen hungrig och fick allt vad hon ville ha. In your face smådjursakuten! Vilken lyckodag!
8 mars - Lägger upp ved bakom fågelhuset. Anlägger provisoriskt tak. Inspekterar Idegranen. Den kan inte vara så gammal, betänkande hur mycket den har växt sedan jag upptäckte den. Misstänker Äggmarodörism i lägret. Filisoferar om hur det skulle vara att bygga om hela trädgården till ett aqua-land. Har köpt lite fröer och såjord. Hittar inte mina såplattor. Ifjol, detta datum, var det vårrusning med hösen. Detta år tillät inte vädret. Not (för två år sedan dog två höns tidigt i mars...).
11 mars - Förkultiverar lite blommor. Luktärt och nån marktäckare. Inte av snålhet utan för att det är kul och nyttigt.
12 mars - Värsta snön. Och jag som just kommit över billiga Oxalislökar. Fyrklöver.
15 mars - Första vårdagen! Solen värmer på riktigt. Isen på dammen försvinner och blottar ett antal kroppar - grodkroppar. Grodor begraver inte sina döda. En del hade svullnat upp och ett genomskinligt skum hade vällt ut...
17 mars - Återigen en vacker vårdag. Håvar grodor. Försöker sprida ut dem i skogen på olika ställen. Det är flera tusen, tror jag.
18 mars - Solen skiner. Jag försöker dölja denna omvända faraonska förbannelse. Har en kuslig känsla av att det kommer att straffa sig. En av fiskarna, den röde, tittade fram för att se vad som stod på.
19 mars - Plockade fram pelargonerna och fuchian från sin Fritzltllvaro i källaren igår. Redan idag hade pelargonerna små gröna skott. Köpte fyra sticklingar fuchia - Sir Matt Busby och New Dollar Princess (jävla namn). Ska ägna lite tid åt fuchia i år. Vårstädade hönshuset. Stort tumult. Fjolårshönan hade gömt några ägg bakom gödselbingen; tog mycket illa vid sig av städandet och höll sig resten av dagen gömd under huset. De andra hönsen blev ystra och inspekt-erade glatt alla nya reden. HK var mycket sällskaplig och hängav sig åt att vara städ-representant. Såg idag även den gula fisken.
20 mars - Ingen ro, ingen vila. I morse möttes jag av ett av sommarhönsen som skadat sig i högra benet. Tror inte det är förlamning, hon är pigg i övrigt. Fick ta henne med mig i en bur. Väl hemma äter hon lite sallad och ost, börjar stöka runt i halmen och vips, ett litet brunt ägg! Fullt upptagen med sitt ägg har hon inte tid att tänka på sitt onda ben - det är nog bra. Kom över sex stycken vintergröna minibuskar på Lidl. Vet inte vad det är för sort.
Senare samma dag...
Hönan är bra igen! Går omkring i lägenheten och snokar. Min teori är att ägget, som kanske är hennes första, hamnat fel i äggledaren och på så sätt hämmat hennes gång.
22 mars - Årsmöte på Sjöbergen. Hemmahönan tillbaka och tillfreds. Sju ägg i reden. Dagens händelse - börjar bli van vid att skyffla grodor - småningom blir även det grymma mänskligt - plötsligt, efter att ha tömt en grodlast i en lövhög, det sprattlar ibland löven! Där, en levande groda! En stor! Ordnade en snabb returresa till dammen för denne. En förbi-passerande människa glodde på mig. I skymningen ser jag stora fågelflockar som rör sig till synes planlöst. Det är inte duvor, men för mörkt för att avgöra vad. Har sett några svanstreck också.
23 mars - Ungtupparna är för dåliga på att hantera höns. Det blir rena folkdansen. Den nyutnämnde chefstuppen kan inte riktigt axla manteln efter stora tuppen. Typiskt kuppmakare, när revolutionen är över vet dom inte vad dom ska göra.
27 mars - Snö.
29 mars - Det är tämligen blött. Får förbättra dräneringen ytterligare. Planterar om krukväxter. Satte några solovitlökar til vänster i översta terassen intill Rosmarinen. Det är svårt att hålla reda på var ätlökarna sitter. Tror att jag skall göra rabatten intill platta stenen till en kalkrik variant med Lupiner.
3 april - Dimma. Min förvåning var stor när jag upptäckte att hela min gräsmatta försvandlats till en mosse. Till EN mosse, för den sitter nämligen ihop, på nåt sätt. Detta verkar har skett under natten till idag, eftersom det är ganska anmärkningsvärt och då jag inte iakttagit det tidigare. Det har ju funnits en mosse förut. En liten en. En klart avgränsad, avsiktlig mosse. Nu är den som ett Magna mosse-centrum. Undrar vad jag kan få för gräsklipparen. Anlade en mini grusgång med gatstensperifiri (för att hålla mossen från huset). Vit krokus i på rätt plats i rabatten. Min omplantering lyckades! Mycket fint. andra rabattväxter verkar också ta sig under granriset. Bra initiativ.
5 april - Sol. Igår 17°. Vårruset. Hönsen dock inte alltför imponerade. Tog det ganska lugnt. Två av dem har börjat ruva. En seriös (den duktiga hönan) och en copy-cat (en av sommarhönsen). Eldar ris, donar, krattar, placerar fula skulpturer. Såg en groda, en levande. De stora chrysantemumerna som jag grävde ner i komposten verkar ha överlevt; det kommer nya skott från rötterna. Sätter dem i största krukan. Grävde ner en massa oxalislökar omkring Häggmispeln. Man skall gräva upp dom på vintern och förvara dom som man brukar med lök. Detta kände jag inte till, kanske mina andra oxalis har frusit ihjäl.
6 april - Försöker fixa vattenledningen i väggen. Hönsen i det fria. Fiskarna ser hungriga ut - de får vänta. Städar ur kylskåpet.
8 april - Skärtorsdag. Fixat rabatter vid platta stenen. Det blev nu inte som jag planerat. Det blev tre små i halvsluttande sidoterrrass istället. Krattar, krattare, krattast. Eld, eldare, eldsvåda. Grannarna kom rusande med hinkar. Nej, nej, det är bara rök. Granris, ni vet. Jorden reder sig (nästan). Planterar Penseer runt roskrukan och lite här och där. Flyttar lökar. Köpte en stor Gullviva. Spireorna (som verkar vara nåt annat) förplanteras i korgen under fönstret vid bron.
11 april - Igår en humla, idag en citronfjäril. 2 Ölandstok (potentilla) vid uteplatsen samt en Spirea i hörnet med Kattosten. 3 billighetsazaleor i nya rabatten. Flyttar Irisen ett steg till höger. Lyckliga Lotta är lyckligare nu vid fågelhuset än hemma i fönstret. Donar mycket, flyttar komposten till ättestupan. Rostig motorcykelram till skräpkullen. Har samlat två muggar björksav från stubben.
12 april - Påskdagen. Fixade yttertaket. Vindskivor. Det blev bättre än väntat. Om man är inspirerad av ”Fula, skitiga och elaka” är det inte alltid säkert att man uppnår byggnormen. Hittade Gärdsmygens bo under nockplåten. Planterade ut Lagerbuskarna och gjorde fint i kryddgården. Timjan har inte överlevt där jag ansträngt mig. Däremot spirar den där jag glömt att den fanns. Vidare så tycks Persiljan vara decimerad med ca. 75%. Rosmarinen helt utrotad. Åbrodden och Johannesörten trivs. Således har inte övervintringen, trots ansträngningar, lyckats så bra. Hönsen har ätit det mesta i knoppväg på Azaleorna. Skurade köksgolvet. Pissmyrorna har vaknat. Över en liter björksav insamlad.
13 april - Något svalare. Stressar för mycket. Det är ju bara början av april. Satte ut Olivträdet. Det ser inte riktigt ut. Fick ner Gladioluslökarna intill hönshuset. Det verkade vara rötter från fjolårets Krasse där, men dom kommer väl inte igen, eller? Ruvande hönan vet inte vilket rede hon ska ligga i. Kanske är det för att jag flyttar omkring ägg, eller så flyttar de andra hönsen på henne för att lägga sina, eller så lägger hon nya ägg i de andra redena. Vem vet.
17 april - Värmen tillbaka med besked. Små nässlor och vitsippor. Rödhaken hade förirrat sig in i fågelhuset. Det måste ha skett igår. Den blev nog glad att få komma ut. Grodyngel så det räcker. Den stora, vackra vita fågeln hos kinesen har blivit uppäten. Massor av långa, vita påfågelaktiga fjädrar på berget. Misstänkt lågt vatten i dammen. Avrinningen kanske inte ok. Med hjälp av ett block lyckades jag räta upp Schersminen. Vilken skillnad! Hittade ytterligare en Taxus. Vid sanatoriet den här gången. Satte den i kruka. Satt en skogskaprifol till vänster om bron. En vit Klematis till höger om grinden. En rosa på en stolpe till staketet. Luktärter på motorcykelramen. Det är så mycket nu så jag kan inte skriva om allt. Satte tuvorna som aldrig blommat intill groddepån. Det visade sig att hönsen tycker dom är goda. Lite Broccoli i minidrivhus. Squash i stora lerkrukan med dill och plocksallad. Tyckte mig höra Gröngölingen skrika. Andparet håller till vid en av groddammarna - idyll. Den Sibiriska Scillan är ingen match för höns. Har en ny terrass på gång. Imorgon blir det örter.
19 april - Bäcken redan på väg att torka ut. Tog jord i stora komposten och anlade en terrass intill stubben vid jordhögen. Hönsen är ganska bra på att kratta isär lövhögar. Satte ut Rosmarin och Timjan. Det var kallt inatt. Funderar på att sätta lite potatis. Ruvar-hönan har nu legat i två veckor.
23 april - Planterar Tagetes ( blomman jag ogillar lika mycket som Begonia men som jag måste ha av dialektiska orsaker) som dom slumpade bort på Stigbergstorget. 30 st. till nya terrassen. Fick några skott av nån liten, låg och fin blommar av Gunilla - terrassen. Inomhus Kejsarkronorna till Lupinrabatten. 10 st. storblommig, gul Gladiolus till Krasserabatten vid hönsgården, 10 till vänster om New dawn vid fågelhuset. Hönsen gjorde myteri när jag ville ha in dom. T.o.m. HK. blev besvärlig. Satte uppdrivna Luktärter vid stängslet intill Humlen. Vattennivån i dammen är låg. Grodrommen i farozonen, spolar vatten på den. En död groda flöt upp till ytan på ett sätt som skulle ha intresserat en kriminaltekniker. Igår kväll grävde jag ner fem potatisar i änden av långa rabatten. Inte så mycket groddar på dom. De är från Trollsved. Tror det är Hansa.
25 april - Alltjämt vackert väder. Höns kan simma. HK drullade i och sam hela vägen tvärs över dammen. Imponerande. Yngsta hönan blev skrämd, flög iväg och hamnade inne på ganngården. När de råkar i panik går det inte att resonera med dem. När hon lugnat sig hittade hon ett hål i stängslet som jag tagit upp. Sätter mini-buskar omkring dammen. Ligger i hängmattan. Inga kycklingar ännu.
27 april - Idag, två pytte, pytte kycklingar. Dom måste precis ha kommit ur skalen när jag tittade. Rufsiga och elända. Ytterligare en har fått hål på sitt ägg.
28 april - Tre kycklingar. Flyttar in hela rasket, korg och allt, i en liten bur. Mitt fuchiaexperiment har gått lite över styr, Råkade handla sex stycken till (nästan tolv). Två i krukan under köksfönstret. Två per kruka på strategiska platser där hönsen (kanske) inte kommer åt dem. Det är väldigt mycket Påskliljor. Rotar i rabatten mot skogen. Grod-rommen verkar inte ta sig. Skall kanske adoptera från stora dammen.
29 april - Grodrommen har börjat kläckas. Till vad vet jag inte. Det ser inte ut som grodyngel i alla fall. Köpte alldeles för mycket och för dyrt med plant. 60 st. Tagetes, i två färger, till långa rabatten. En hängig sak med små, vita blommor, som passade utmärkt i motorcykelramen. Samt en Lavendel (för fjärilar) som sitter bland rosmarinen. tryckte även ner några Basislikaplantor i terrassen. Råkade ha sönder den fina Höganäskrukan. Inga fler kycklingar ännu.
30 april - Valborg. Dramatik i morse. Två av kycklingarna hade tagit sig ur korgen. En inne, två ute, vad ska mamma göra? Jo, hon väljer att ta hand om de två. Man tycker att det skulle vara lätt för ett höns att bara plocka upp en kyckling med näbben och bära med sig. Men det gör dom icke. Den ensamme i korgen, var kall, helt stilla och andades inte. Men rigor mortis hade inte inträtt ännu. Ägnade ett par timmar åt upplivningsförsök; jag andades på den, värmde tygtrasor och satte den till slut i en kopp med en lampa över. Det lyckades! Den kom till liv igen. Den skall heta Lazarus... Har satt lite Blåsippor och Harsyra intill dammen. Råkade välta i en stor sten ner i vattnet. Såg två grodor. Det finns mycket intressant på sophögen borta vid stora komposten.
Lazarus
1 maj - Den döda kycklingen klarar sig nog inte. Den är alltjämt svag. Hönsen grävde, som idioter, upp alla Gladiouluslökarna. Mördarhöns. I skam gick de alla in i hönshuset och skämdes.
2 maj - Lazaruskycklingen fick ingen andra chans. Mamman brydde sig inte om den. De fick bo i en kopp med en lampa, men när jag tittade till den så var den död. Enkel nedgrävning intill Rosbusken. Det är myckt som blommar; Kabbelekan, Häggmispeln och Kerrian t. ex. Det är så mycket, och jag gör så mycket, så det går inte att skriva allt. En av kinesens hönor hade rymt. Den är jättelik. Lägger 320 ägg á 80 gram per år! (Det där med 80 gram tror jag inte på). Har råkat blanda ihop mina frösådder. Är osäker på vilka blommor som hamnar var. Hittade en vit blomma på galgberget som jag raskt eskorterade till min stenrabatt. Flyttade Förgät-migejen som hamnat för mycket i knyckerosens skugga. Grävde upp en potatis och tittade noga på den. Nånting händer där nere i jorden. Talgoxarna intresserar sig för kycklingarna.
Främlingshönan
3 maj - Väderomslag. Fågelsången är öronbedövande. Om det vore en film skulle jag trott att ljudteknikern varit lomhörd. Bofinkhonan åthutar Talgoxarna. Jag trodde Talgoxarna var tuffare. Gärdsmygen verkar ha flyttat sitt bo till östra gaveln. Den ogillade väl mina snickarbragder. Det bor en padda under planteringsbordet; en fet en. Det kom en lättare regnskur framåt kvällen.
7 maj - Regn. Råttor hotar den kosmiska harmonin. Även om jag inga råttor sett , så oroar jag mig för dom. Sår gräs och en blomsteräng.
9 maj - Regn och sol. Kapar ved i avsevärda mängder. Inga sniglar överallt.
11 maj - Vandrar i min engelska deckar-skog. Hittade en rådjursstig som ledde mig ner för klipporna mot Kungsten. Kepsen blåste av och flög över körbanan mot ”klippöarna” mellan vägarna. Sålunda hittade jag nya, spännande områden; dessa stenöar av granit och nån järnhaltig bergart, var mycket intressanta - flera små naturdammar. Fann bl. a. Kaveldun. Planterade en rotstump i min damm. Nån liten tjärblomsterliknande ört samt en stickling Havtorn. Bra dag.
12 maj - Planterade ut ringblommorna. Flyttade runt lite andra plantor. Undrar varför myrorna tycker om mina lagerbuskar. Inga kycklingar - tror hon inbillar sig bara.
13 maj - Har en förmögenhet i hostaplantor. De kostar 70 kr per styck på Plantagen. Jag har massor. Tittade på amerikanska blåbärsbuskar. Dyrt, dyrt. 149 kr. Men de ger mycket bär; 5-15 liter per buske! Tyvärr så tror jag att dom ljuger. Sådde, utan hopp, dillfrö i stora krukan. Klämde ihjäl några hundra larver i rosenknoppar på båda Bonicabuskarna.
14 maj - Salanova sallad - två plantor. Vet faktiskt inte när ruvande hönan började.
16 maj - Införde Skogsnäva (tror jag) på tomten. Kastanjeblommor är vackra. de sitter i regel så högt att man inte ser dom. Hittade en som var låg. Rotar på soptippen. Fjolårshönan är inte rädd för vatten. Vadar omkring med vatten upp till knän och spejar ner i djupet. Kanske hon tror hon är en Beckasin. Kycklingarna fick vara lite fria idag. HK hackade dem på huvudet. Trivs.
20 maj - Simulanthönan låtsasruvar framgångsrikt. Idag såg jag hur hon stoppade mat under vingen. När jag tittade efter fanns där fem kycklingar! Måste fixa en till kycklingbur.
24 maj - Använder stora, moderna och snygga hamsterburen till kycklingarna. De får vara på gräsmattan. Alla sex verkar pigga och friska. Impulsköpte en Hortencia. Onaturligt blå. Plockade lite växter i skogen: Skogstjärna, en liten lönn, en ny Murgröna att ersätta den döda. Hittade lite växter vid Sanatoriet som jag inte vet vad de är. De har regnat lite. Beskär Häggmispeln. Potatisen uppe, en tum. Gladiolusen kommer starkt, men hönsen är på den. Tog in en Olvonbuske till odugliga rabatten upp mot skogen. Det växer som tusan. Skall måla om i hönshuset - kalk och tapetklister, bra mot eventuell ohyra. Satte upp en griffetavla med kulram till hönsen. De kan behöva lite undervisning. Satte en ormbunke där allting dör.
26 maj - En liten kyckling låg död i sin bur. Död och en aning tillplattad. Antag att mammahönan under sin födosöksundervisning råkat sparka till den så illa att den blev medvetslös, och så igen och igen. Sen hamnade den väl underst när alla kurat ihop sig. Eller så såg hon sig nödsakad att offra en för att visa mig att buren är för liten och att de borde få ströva fritt. Sorgligt. Grävde en grav i hallonsnåren. Två sniglar. Fiskarna alerta och hungriga. De leker vid temperatur 20° C.
27 maj - Det frestar på nerverna att ha kycklingar. För att undvika upprepning av gårdagens incident, riggade jag i morse en rymlig bur utomhus.Grävde ner och bestyckade den för skydd mot de onämnbara. Ikväll när jag kom tillbaka ligger en kyckling på rygg i en grop. Ena benet är utsträckt, det vibrerar som om den fått ett epileptiskt anfall. Ögonen slutna, kroppen slapp. Jag plockar ut den och försöker värma den i händerna. Den rör sig och har dragit ihop benen men ögonen fortfarande slutna. Ordnade med en liten halmkorg med täcke, där den fick sitta i solen. Efter en kvart hörs pipande ljud. Plockar upp den, blåser på den och försöker prata. - Sov inte, om du somnar så dör du. Efter en stunds mixtrande och petande öppnar den faktiskt ögonen och börjar pipa allt högre. Kan känna att den tar allt starkare bentag i min hand. Snart var den rask nog att gå in till de andra. Den hade väl fått en snyting och var ordentligt punchdrunk antagligen. Bara det inte är en ny Lazarus.
Björksaven, som jag tappat på flaskor, har legat i kylskåpet i sex veckor. den har jäst och bildat kolsyra. Björksavscider! Godare än vanlig mäsk.
28 maj - Jaha, så var det med den saken. Årshönan har gjort kål på ytterligare två av sina kycklingar. Hon är för oerfaren och för energisk. Nu vågar jag inte ha dem i utebur längre.
Blåsipp
30 maj - Pingstafton, årets hititlls varmaste dag. Sågar bort några grenar på björken bakom huset. Dom skuggar för mycket. Första kullen får gå fria idag. Andra kullen är i kaninburen.Såg några smågrodor. Satte krasseplantor på vanliga stället. Några gladiolusar skjuter röda groddar? Köpte BackTimjan. 2 krukor á 65 spänn, otroligt dyrt. Gjorde ett arrangemang på stenen med sand och stenar, Backtimjan och Penningblad samt Skogsförgätmigej. Kan inte begripa vad myrorna vill med mina Lagerbuskar. Satte 2 Lyckliga Lottor på vanliga stället. Det tar sig ganska fint.
1 juni - Mycket varmt. Hittade en intressant dvärgfetblading som växte sjokvis på mycket torr plats. Satte några flak på stenen, på ”muren” och intill dammen. Satte även nån variant av smörblomma. Det finns fantastiskt mycket örter omkring sanatorieområdet. Duvan är tillbaka! Den ensamma brevduvan som intresserar sig för kycklingar är tillbaka. Det är samma som tidigare år, det känner jag på mig. En fenomenalt fet groda, eller möjligen padda, stirrar på mig och gör något slags tecken med bakbenen.
4 juni - Fortsatt sol & blåst. Oj! Trädgårdsiris blommar vid platta stenen. Potatisblasten 30 cm.
5 juni - Planterade Fransk Dragon överst i kryddterrassen. Taklök lite här och där. Billigt, billigt.
Mördade ett par mördarsniglar. Verkar som om jag fick bukt med bladvikarlarverna, det var ju en enkel match. Mina övervintrade afrikanska vattenhyacinter gick i sjön dag.
7 juni - Samlar örter i skogen. Mossaktig fetblading med gula blommor och en blodröd ganska enkel ört (bergsyra?) till stenen. Ett gräs med tjocka, lila vippor till ”ängen”. Var en sväng till dammen på refugen och hämtade ett par Kaveldun. Svärdsliljan på väg att blomma, för första gången faktiskt. Näckrosorna är också på gång. En av fuchiorna hade massor med knoppar har numera tappat nästan alla. Varför? Grävde upp alla lökar i rabatten och planterade ut Portlaken (äntligen) samt blå Lejongap som jag fått av BoHa. Har tappat bort en av mini-buskarna i kruka. kanske har den fallit i dammen. Fixar och donar, flyttar växter. Dom ”blå” nånting som jag fått för mig är italienska, varav två övervintrade inne, börjar komma sig. Den som var ute hela vintern är på gång att blomma. De äldsta kycklingarna, nu 40 dagar, slipper buren om nätterna fr. o. m. igår.
10 juni - Regn.
12 juni - Regn. Åkte som i trans till Blomsterlandet. Där inhandlade jag resolut en jättelik Rudbeckia (echinacea), två stycken Husarknapp samt tre rosa Dahlior (billiga). Det var som om jag iakttog detta handlande från en annan dimension, som om min kropp kontrollerades av en utomjordisk intelligens. Det fanns ingenting jag kunde göra. Dom hade stora tuvor Backtimjan där som kostade lika mycket som de jag köpte på Plantagen. Skillnaden var att dessa var fyra gånger större. Satte en Dahlia där ”spökhortensian” brukar visa sig. Övriga hamnade i rabatten framför stenen. Rudbeckian får stöd av lilla aspen, den som är förklädd till Rhododendron.
14 juni - Sol. Var uppe i ottan för att få syn på en räv. Ingen tur. Den nye ledartuppen har blivit utsatt för ett attentat. Trots att ingen av de andra har sporrar ens, lyckades de övermanna honom. Visste väl att han var klen. Gjöt ytterligare ett lager betong i bordet. Finare bruk den här gången. Städade hönshuset. Kalkade väggarna - det blev jättedåligt. Grävde upp några krusbärsbuskar i skogen, som jag gått och blängt på. Satte en stor en intill vinbären på gräsmattan. En liten intill verandan samt ett rotskott nere i skogsförgätmigejrabatten. Trimmade asparna. Rudbeckian syntes knappt innan. Några vita, stjärnliknande blommor har dykt upp i skräphögen. Kan härröra från grästuvan jag satte i våras. Det blev ett himla liv på hönsen efter städningen. Dom gör så. Undrar om de är glada eller arga.
16 juni - Sol men inte mycket värme. Lilla tuppen, inte ett år gammal ens, är mycket företagsam och energisk. Han utmanar de andra tupparna och tar för sig bland hönorna. Vet inte om det är bra eller dåligt. Köpte en gul klätterros idag. Kanske en Golden Shower. Efter noggrannt övervägande och mycken planering satte jag den intill Bonican vid trästegen. Det kan bli fint med gula och rosa blommor omkring det gamla grå trävirket. Slog gräset igår. Schersminen blommar massor. beror nog på min klippning ifjol. Dillen är enorm, Persiljan klen.
17 juni - Sol. Tupparna har inlärningssvårigheter. Fick några plantor av grannen. Rosen-nånting. Satte dem hos Lejongapen. Vattnade hela trädgården. Funderar på att ta upp för ett fönster på västerväggen (eftersom jag hittade en fönsterbåge) alternativt österväggen. Småkyck- lingarna fick gå lösa idag. Det var populärt.
18 juni - Regn & sol. Tog Malört från ängen och Vallört från soptippen; satte dom i skräphögen. Planterade murgrönan, som stått i en hink vatten, där den gamla växte. Trodde plötsligt att jag hade fiskyngel i dammen - det visade sig vara grodyngel som bar sig fisklikt åt. Hybridastrarna håller på att blomma ut! Stenrabatten blir tråkig då. Vad göra? Har ingen lust att köpa dyra plant. Bör hittade något som börjar blomma vid midsommar och håller sig till frosten. Intressant att noter är att en Campanula-usling blommar, helt av sig själv, intill dammen. Mini-buxbombuskarna blommar. Är således inte Buxbom? Köpte två korgstolar på Frälsis.
19 juni - Midsommarafton, klassisk med åska och regnskurar däremellan sol. Klipper ur lite på den högra Bonican. Vildskott. Bygger om verandabordet, som alltid varit för stort, till två lagom småbord. Hämtar murgröna i skogen och planterar till vänster om bron samt omkring döda rönnen/stängselstolpen. Regnet har satt sprutt på växtligheten. Fast tidpunkten har också inverkan. Klematisen blommar. Beskär kerrian som blommat färdigt. Hönsen håller sig inne. Tog en promenad bort dit där det finns mycket nyponrosor. Vackert. De inbillade zigenarna har flyttat men lämnat kvar sin boning. Ingen potatis till midsommar, trots att de var så tidiga. För kallt i juni antagligen. Rensar bort den ljusgröna växt som översållar krydd-terrassen. Den smakar faktiskt bra, men jag vet iinte om den är giftig eller så. Hönsen tar den inte. Oljade utemöbler. Läser om Muskot.
20 juni - En av småhönsen ruvar seriöst. Jag vet faktiskt inte hur många dagar. Kanske fem.
21 juni - Sol. Satte i glas i nya fönstret. Näckrosen (från Villsjön) blommar.
22 juni - Sol. Köpte reaplantor. Två krukor Taklök, en Tobak och en Femtunga. Alltsammans för trettio kronor. Femtungan gick ner ibland marktäckaren i hörnet på fågelhuset. Tobaken i skräphögen och taklöken lite här och där som det behövdes. Satte en massa lupinfrö bakom mini-rhododendronen. Lite sent men de blommar inte förrän nästa år i alla fall.Hönsen välartade idag.
23 juni - Sol & blåst. Måste vattna. Mammahönan lämnade kycklingarna och gick för att lägga ett ägg! Tror att det är ett tecken på att hon börjar avvänja kycklingarna nu. Stundtals gick hon för sig själv. Lite tidigt, va? Fem veckor.
24 juni - På Johannes döparens dag anförskaffar jag två fiskar; en gul, en röd. På det att de inte må vara honor, båda. Måste säga att mammahönan är synnerligen god pedagog ävensom psykolog. Lungt och sansat, steg för steg, avvänjer hon kycklingarna. Vanligvis brukar dom bita kycklingarna och sparka iväg dom. HK vilade med mig i hängmattan hela eftermiddagen.
27 juni - Sol. Mycket varmt. För varmt. Hämtar stenbumlingar långt bortifrån. Mammahönan fortsätter överraska. Hon värper fastän hon har kycklingar, hon har nåt slags tolvstegsprogram för avvänjning för dom små samtidigt som hon börjar ruva igen! Sedan gick hon och lade sig i vattenbaljan. Satte in fönstret åt öster, på baksidan vill säga. klantade till det efter som jag är oduglig med den lika odugliga sticksågen, men det blev bra till slut. Perfekt som jag ville ha det, faktiskt. Satte Koriander, Mejram. Citronmeliss samt Körvel (dansk). Vattnade länge. Den hängande vita blomman har nästan dött sedan jag glömde vattna den i förrgår. Bladlöss - fram med sprutan. Den nya klängrosens knoppar svartnar - för mycket vatten?
28 juni - Sol. 28°. Hönsen är lite tagna av värmen. Bara bra, så håller de sig i skinnet. Städar i köket. Fick ett ryck och lade mosaik på köksbänken också. Det räckte precis. Bra och fint. Nya fönstret är perfekt; man kan kasta sopor direkt på komposten.
1 juli - Alltjämnt stark sol och mycket varmt. Murgrönan knäckt av solen. Rosorna blommar - jag vattnar. Citronmelissen varkar ha gett upp. Sex näckrosblommor. Schersminen har säckat ihop. Det ÄR för varmt. Tror att det är kråkor som kastar omkring mina blomkrukor.
4 juli - Die Sonne brennt mir auf dem pälz. Börjar ana att alla kycklingar utom en är tuppar...
Två hönor ruvar; kollade det som legat längst - 16 ägg! Dom andra tjuvlägger ägg på hennes rygg. Hur som helst borde det vara dags snart, tror hon legat i 19-20 dagar. Sniglarna har ödelagt min fina Tagetes installation. Boma Yé. Rudbeckian är mäktig där den sticker upp i lövverket på lilla aspen. Flyttade en Alruna till stora rabatten. Flyttade idegranen till ett mörkt hörn. Dom gillar kalk, tror jag, och kan då rimligen inte trivas ihop med mini-rhododendron. Det spontanväxer lite havre, råg och canabis i hönsgården. Rosorna blommar underbart, kämpar mot bladlöss. New Dawnarna har inte så många knoppar; den borde förgrena sig mer, tycker jag. Vissa växter som jag dragit upp från frön börjar äntligen blomma, men nu kommer jag inte ihåg vad de är för nåt. Oxalisen, som enligt de skriftlärde inte klarar att övervintra, blommar riktigt bra för att vara döda. Hönsen låter sig väl smaka (syrliga, goda). Försöker ge dom ananas istället. Dagens succé - tuvorna, som jag kallar dem, är någon slags Campanula, och den som varit ute hela vintern blommor som spön i backen! De kanske bara är tvååriga.
5 juli - Moln. 4 nya kycklingar. Vet inte om det är möjligt, men de verkar sötare än någonsin. Satte petunialiknande hängväxter i vinstället. Ganska bra. Köpte två Tagetes!!! till snigel-
fröjd, som är det nya namnet på rabatten intill sophögen. Potatisen blommar, har jag sagt det?
De två äldsta kycklingarna är olika; den ena lite gråare i nyllet, ändå ser båda ut som tuppar. Svårt fall. Grillar Hoki, blä.
6 juli - Sju kycklingar. En mycket liten. Dom är mycket snygga. Lägger resterande ägg under stafetthöna. Gräver för uteburar. Trött. Krusbärsbusken ser helt död ut. Men den är odöd. En havsörn eller nåt har flyttat på snäckskalen i bäcken. Lägger stenar mellan gräs och Schersmin.
7 juli - Sex kycklingar är det. Sex. Tre dagar har gått. Grävde ner de åtta okläckta äggen i skogen. Känner mig som om det vore en brottslig handling. Klipper gräs. Har en Physalis. I en kruka så länge. Mamma tupp och pappa tupp och lilla kuckeli-ku. Vad fan är det?
8 juli - Sju kycklingar är det, i alla fall. Tiden går fort, fort.
9 juli - Tyckte jag hörde nåt ljud under hönshuset. Råttljud. Regn.
11 juli - Regnet och blåsten går hårt åt blommorna. Särskilt de klängande. Luktärten blommar.
Hittade utgallrade morötter och rödbetor i stora komposten. Tog de finaste och satte dem i stora, blåa plastkrukan. Grävde ner en näve frökapslar från gul svärdslilja mellan sumpmarken och grinden. Mammahönan verkar vara bra. Alla kycklingar kommer sig fint. Sniglarna rycker fram.
16 juli - Hå hå ja ja. Ytterligare ett olycksfall med kyckling inblandad. En liten stackare som har svårt att klara sig. Idag var den alldeles genomvåt, hur det nu hade gått till. Fick torka i en jordgubbskartong under en lampa. Den får det inte lätt. Rallarros och sommarn är i det närmaste slut. Mycket blåbär.
18 juli - Regn. Medfarna kyckling död. Begraven vid tjocka hönans minneslund. Hoppsan! En ny kull kläcktes idag! 4 stycken pigga rackare. Första gången för denna höna. Hon fick spatt och trodde att andra hönans kycklingar voro hennes. Det redde ut sig. Fick stänga in henne med korgen i en bur.
19 juli - Kycklingarna hade tagit sig ur korgen (som befarat) olyckligtvis hade en av dem, en ovanligt stor en, åkt halvvägs genom kycklingnätet. Den var död. Hela min omgivning är präglad av döda höns. Har tappat räkningen på hur många som dött. Kan det verkligen vara normalt? 6 levande har hon i alla fall. En var mycket klen; den hade blivit klämd. Efter en stund i värmelampan var den dock pigg igen. Införskaffade två 5 kronors pelargoner till den nya stålkonstruktionen på grinden. Har även satt dörrklappar av järn på grinden och porten. Har för närvarande 25 djur. Det är för många.
20 juli - Regnskurar. Snickrar ihop en ny utebur. En något mindre. Det är höns överallt. Överväger att flytta Johannesörten. Dess nuvarande läge är för exklusivt. Sprider Vallmofrö.
23 juli - Regn. One kyckling down. En ifrån tvåveckors kullen omkom. Troligen på grund av överaktivitet från mammahönan. Pust och stön.
24 juli - Kycklingar i utebur. Kontroll vid pass lunchtid. En kyckling saknas. Nergrävd. Värmelampa och omsorg. Svårt fall. Jävla höns.
30 juli - Mycket regn ger högt gräs. Dammen är frodig. Näckrosor blommar igen. Potatisblasten slokar. Sniglarna tar nya tag.
11 aug - Bortrest i 11 dagar. Med mig på denna odyssé hade jag mammahöna och fyra kycklingar. Till en början satte dom sig till motvärn, en blev åksjuk men småningom verkade de tycka att bilturer går an. De fick mycket tid utomhus också, i rabatter och buskage. Tillbaka i hönsgården idag. Allt har växt, särskilt gräset. Sniglarna har ödelagt all Tagetes. Dammen är nästan överväxt av vass. Hönsen är glada och alla kycklingar lever. Gott och väl. Nu har jag fyra ungtuppar som jag skall bli av med.
13 aug - Slagit gräs, blött gräs. Femtungan har tagit sig rejält. Dahliorna går fint liksom Husarknappen. De som jag fick av grannen, rosenkvitt eller vad, liknar mest ogräs. Samlar dillfrö. Salladen har växt, en meter. Fiskarna lever. Såg en olikfärgad groda, gulaktig. Måste nog rensa lite i dammen till vintern. Det är höns överallt
16 aug - Söndag. Solsken idag. Kerrian blommar igen. Ringblommorna angrips av nåt skadedjur, antagligen sniglar. Åbrodden breder ut sig på bekostnad av Rosmarinen. Bör åtgärdas. Planterar om fuchior, har ganska gott om dem numera. Pelargonerna i amplarna blommar äntligen men de på grinden vill iinte. Den engelska har nästan druknat men blommar lite ändå. Tror att klematisen på stolpen kommer att blomma. Kycklingarna är frejdiga. Ringmärker fjolårshönsen; svart till den yngsta, vitt till den andra. de har fortfarande hand om kycklingarna. Undantagstuppen är altjämt ute i trädgården.
20 aug - Igår morse kunde jag konstatera att den allra minsta kycklingen var försvunnen. Efter en stunds letande hördes ett pip under en masonitskiva. Där satt den, omtöcknad och förmodligen nerkyld. Mamman hade inte tid att ge den någon särbehandling, så jag tog den med mig. Den har bott i en tvättfat med mjukisdjuret kråkan, fast helst av allt vill den vara på mig. I morse började den pipa lite väl tidigt. Då fick den ligga i sängen med mig. Lite senare fick den följa med tillbaka till hönsgården, där den blev något vilse. Pigg och rask men valde att hänga efter mig istället för att gå ill mamma. Den ville dessutom följa med när jag slutligen gick. Får väl titta till den i kväll.
25 aug - Lilla kycklingen är intakt, och fortfarande lite klen. Hälften så stor som de andra. Såg en råtta! Fast den var så liten att jag tror det var en mus. Bättre så.
27 aug - Till min stora glädje tog den andra mammahönan lilla kycklingen till sig under vingarna. hon skall få något slags utmärkelse. Klematisen på stolpen blommar. Så även tusenskönorna, igen.
30 aug - Hög luftfuktighet. Tropiskt. Inga ägg denna vecka. Mystiskt. Någon har plockat kantarellerna bakom huset. Typiskt.
11 Sept. - Jo, det är höst i luften, även om solen skiner och det är relativt varmt. Det kommer kottar på Humlen i år. Trevligt. Klippte gräsmattan härom dagen. för femtioelfte gången denna sommar. Verkar inte vara några sniglar i farten. Minsta kycklingen var krasslig imorse. Detta olycksbarn. Den verkade ok. när jag delade ut maten, men sedan tacklade den av så till den grad att jag fann det nödvändigt att sätta värmelampa på honom. Då detta inte verkade hjälpa, såg jag ingen annan råd än att ta med honom i bilen. Den låg i jordgubbskartongen i framsätet och pep litet. Efter en tur på Hisingen piggnade den dock till. Det var sol och ganska varmt i bilen. Gav den lite frö. Efter att ha gjort några ärenden och emellanåt hållit kvar den i kartongen med handen, fann jag den på golvet vid förarsätet. Den var uppenbarligen tillräckligt pigg för att ge sig ut upptäcktsfärd. Åkte tillbaka till hönsgården med honom. Den började omedelbart picka efter frön med de andra kycklingarna. Vad månde bliva av denne?
13 Sept. Consumatum est. Lilla kycklingen är borta. Försvunnen. Det finns inte ens en kropp att begrava.
22 Sept. -Höstdagjämning. den massiva grönskan breder ut sig. Skördar örter i massor (undviker Koriander, den äckligaste av örter). Studerar min Canabisplanta - den blommar. Plockar några Gladiolus och Ringblomma. Hönsen ute och röjer. Tror faktiskt att majoriteten av kycklingarna är hönor.
30 Sept. - En dag att minnas med stor sorg. Fann Hönan utan kam, död under sin sittpinne.
När jag klappade henne igår, verkade hon vara vid god vigör. Tidigare under sensommaren har hon verkat lite frånvarande ibland, men inte sjuk. Sannolikt avled hon i sömnen någon gång under natten. Det verkar som om hon fallit rakt ner från pinnen och varit död redan när hon tog mark. Jag grundar detta forensiska utlåtande på att höns vanligvis kryper ihop och går undan om de blir sjuka eller om de känner att de ska dö. Det fanns ingenting ihopkrupet hos HK. Hon låg där, som skjuten i flykten, med benen och vingarna åt olika håll, nacken något böjd. Ena ögat var öppet. Begravde henne, ceremoniellt korrekt till vänster om monumentet i Tjocka hönans minneslund. Denna förlust tangerar Äventyrshönans bortgång.
08 Okt. Husarknapp var en hit i rabatten. Blommar alltjämt fint. Dahliorna också. Fastän sniglarna har gått åt dem. Gladiolusen går dåligt i år. Inte en enda av de röda har blommat. Femtunga och Lobelia blommar, liksom Bonica-rosorna, naturligtvis. Astrarna är på gång.
09 Okt - Tog upp de sista potatisarna. Det blev en fin liten skörd ändå. Hönsen var ystra och tupparna bråkade. Gav dem jordnötter med skal på. Hönsen tycker det är kul med oskalade jordnötter. De måste kämpa lte för att komma åt det goda. Plockade några luktärtblommor. Krassen har ramlat ner och ligger i en stor hög på gräsmattan. Fiskarna börjar känna av temperatursänkningen. Undrar var jag skall göra v alla vårblommelökar.
15 Okt - Minusgrader och is på dammen. Ovanligt kallt för årstiden. Har inte skördat alla örter ännu och har inte tagit hand om alla växter som skall övervintr inomhus. Lökarna skall också planteras. Azalealöken halv uppäten. Bråttom!
08 Nov - Mulet och grått, annars behaglig höstdag, +8°. De vackra färgernas tid är förbi. Gräver upp Gladioluslökar. Börjar gräva upp Oxalis också men tröttnar.Det är riktigt blött i marken. Bonican blommar alltjämjt och först nu kommer de höga astrarna. Min fina arbetsbänk har brakat ihop, av okänd anledning. En bit nockplåt ligger på marken. Varför? Det har inte varit särskilt blåsigt. Hönsen lugna och fina. Planerar slakt, men orkar inte idag. Städar och donar. Såg två små möss i hönshuset. Bättre möss än råttor. Fortfarande några enstaka ägg. Två död rävungar hittade i skogen. Skabb?
10 Nov - Det kommer lite snö.
15 Nov - I förrgår snöade det lite igen; igår var det +12°. Ungefär samma temperatur idag, samt lite regn. Gräver upp och planterar om blomsterlökar. Det får bli som det blir. Lite väl blött i marken där jag sätter dom. Skördar Rosmarin och Timjan. Den 2 sista kullarna kycklingar måste vara av en särskilt långsamväxande sort. De får tillräckligt med mat, i alla fall. Ännu ingen slakt. Har ingen lust att plocka fjädrar i regnet.
17 Nov - Slaktade en tupp idag. Slog den i bakhuvudet med Fredrick Dreyses halva nunchaku, varpå följde ett, och endast ett, hugg med min ”förvillande lik äkta” machete från Hobbex. Det går inte an att plocka fjädrar; man ska flå dom. Det är blött, blött och fortfarande runt +10°.
27 Nov - Förbättrar dräneringen under hönshuset. Egentligen borde jag riva hela rasket, fixa ordentlig dränering och bygga upp igen. Gräver om rabatter. Försöker bli vän med nyaste lilla hönan, som är rädd för mig. Nu vågor hon äta nötter ur handen, i alla fall. Det är ganska trevligt att sitta i skymningen med tänd brasa och tända ljus. En kopp kaffe och en bulle. Några småfåglar är fortfarande igång.
28 Nov - Friluftsdag för höns. Under det att de övriga var sysselsatta med diverse, bort-fördes och avrättades tre tuppar. Har vissa regler för avlivning: Ingen ska behöva bevittna en frändes avlivning eller resterna därav. De ska ha lite godis och fritid strax innan. Infångandet och transporten till avrättningsplatsen skall ske med värdighet. Den äldsta gav jag till Dick att ha som åtel i rävfällan. De andra två gjorde jag iordning på min nyinrättade slaktbänk. Sedan fylldes de med örter och vitlök, marinerades i olja och kryddor, bands ihop och bryntes samt stektes i gryta i ugnen 175° i 40 minuter. Det blir lite torrt (skinnet borta) men man får laga nån slags rätt på det sedan.
08 Dec - Hönsen avsevärt lugnare nu för tiden. Det är väl en kombination av vinter och färre tuppar på plan. Är fortfarande häpen över att kycklingarna är så små. De är väl könsmogna nu? Den minsta är aningen grå i synen och i övrigt lite annorlunda i färgerna, tycker jag. Mössen river ut isolering ur väggarna. Vad ska det vara bra för? Anledningen till att ha en luftkanal ner genom eventuell is i dammen är att leda bort eventuell sumpgas, som annars tar kål på fiskarna. Ångrar att jag inte lät stoppa upp hönan utan kam. Det kostar bara 1500 spänn. Kanske kan jag göra sådant själv.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar