Hönslogg 2008
2 januari - Hönsen mycket uppsluppna och glada när jag återvänder efter, att döma av deras reaktion, ingenting mindre än en världsomsegling. Förbaskat trevliga höns. Det var lite oreda i hönshuset, dock inget att tala om. Gunillagrannen hade skött dem föredömligt under min bortavaro. De fick lite ost. Ca. + 10°. Förbaskat trevliga höns.
6 januari - Vinter i hönsgården. En tum snö och jag tänker att det skulle vara kul för småhönsen att för första gången i sitt liv uppleva riktig vinter. De visade emellertid inget som helst intresse för att gå ut. Det vita monstret som täckte marken lämnade dem oberörda. Kanske hade de andra hönsen ljugit i dem nån historia från förr. Sedan kom det regn.
9 januari - Tulpaner redan ute i handeln. 60 spänn för en bukett om tio. Har just läst mig till att Gypsophilia (brudslöja) inte klarar av att stå fuktigt efter det att den vissnat ner (den perenna). Då var det kanske inte så bra att ha den vid dammkanten. Den är lite kinkig också - måste ympas och grejas om den ska förökas.
10 januari - Kunde idag empiriskt konstatera att hönsen inte stiger upp förrän ljuset går på. Idag fick de fiskskinn. Tycker att matrännan är lite väl noggrannt rensad - undrar om inte någon form av gnagare tagit sig in - det finns ett litet, litet hål intill in- och utluckan. Korkar igen detta hål.
16 januari - Har mobiliserat med gaspatroner mot ”muldvarpe og mosegrise”. Förutnämnda varelser måste ha anat oråd, för när jag uppenbarar mig med dessa förintelsekapslar från Skade- och Partiförsäljningen, finns inte minsta spår av några ”gnavare”. Majs och bladsallad som jag lämnat ute igår ligger allltjämt kvar, ognagt.
19 januari - Lilla hönan var rädd för mig idag. Lite grann i alla fall. Det har stormat och levt i natt. De kanske inte har sovit något vidare. Planerar att sätta bondbönor i nya rabatten. Hönsen kommer sannolikt att trassla sönder alltihop.
20 januari - Idag trodde jag att det skulle bli gruppfotografering av höns. Det är mycket svårt att regissera dem - inte för att de inte vill vara med, men de kan ju inte stå still. Det blev alls inte som jag tänkt.
21 januari - Minusgrader inatt. Is på dammen. sex grader plus i hönshuset.
25 januari - Bättrar på dräneringen. Har inga svårigheter att förstå varför stället kallas Sjöbergen.
1 februari - Inte bra. Har i några dagar befarat att äventyrshönan, den bästa bland hönor, inte mått riktigt bra. Idag stod det utom allt tvivel - hon är sjuk. Sitter under redena och hänger med vingarna. Gav henne lite att äta. Hon tog några smakbitar, pliktskyldigast. Åkte dit i eftermiddag för att titta till henne. Hon satt kvar på samma ställe. Kan inte ställa någon diagnos, men nog verkar det Mareks sjukdom alltid. Hon rörde sig klumpigt och ogärna och vänstra foten verkade inte lyda. Gav henne ost med aspirin i - om inte annat så kanske det lindrar eventuella kval. Hon ville inte ha vatten. Mycket sorgligt.
2 februari - Äventyrshönan stog bakom elementet när jag kom. Hon såg inte pigg ut men hade tagit en promenad alldeles uppenbarligen. Hon åt lite ost, solroskärnor och hampfrön som jag gav henne. Sedan tog hon på eget bevåg lite kokt hirs och ris, men det smakade inte. Hon drack vatten. Det är ett gott tecken, tror jag. Höns dricker inte i onödan. Hon fungerar alltså så pass att hon kände sig törstig.
3 februari - En sorgsen dag. Den fina äventyrshönan har avlidit. Fann henne i morse på golvet, något ihopkurad under lilla stegen. Benen var sträckta bakåt, huvudet på sned och ögonen var slutna. Vingarna låg fint vikna intill kroppen. Hon var stel, men fortfarande varm. Begravningen ägde rum omedelbart efter jordfästningen. Hon ligger i minneslunden, till vänster om tjocka hönan. Efteråt blev det ost och jordnötter för de övriga. Funderar på att tillveka någon form av epitaf.
- Epitaf över framlidna höns.
Den första hönan att dö i min hönsgård var punkiga hönan från Fjärås. Det skedde helt oförberett. Vi fann henne en morgon utanför hönshuset, det såg ut att ha gått vilt till. Troligen blev hon mördad av de andra hönsen. Det andra dödsfallet inträffade inte långt senare och uppvisade vissa likheter med det första. En del indicier pekade på att den tjocka hönan skulle ha haft med saken att göra. Det tredje dödsfallet inträffade andra sommaren, efter det att kullen utvidgats med höns från Lidköpingstrakten. Den drabbade var lilla hönan från Fjärås. Jag fann att hon satt utanför människohuset och flämtade och det droppade från näbben - hon var uppenbarligen sjuk. Kanske lunginflammation. Någon dag senare var hon död. Punkiga hönans kompis dog under vintern. Vet ej vad som hänt. Brottsplatsundersökningen gav vid handen att våld sannolikt förekommit. En tupp som var på rymmen blev slagen av höken eller möjligen räven. Fjäderspåren tyder på det senare. Tre tuppar har blivit decapiterade efter att ha visats tillbörlig respekt. En orolig period var det då tjocka hönan insjuknade. Hon påminde om Englands drottning Victoria. Hon stod emot Mareks i åtskilliga dagar, men gav så upp andan och somnade fridfullt in en försommardag 2006. En monument restes och en minneslund skapades i hennes namn (Tjocka hönans minneslund). Politisk oro följde efter hennes frånfälle, men läget stabiliserades tack vare kycklingkullar. Alla de kycklingar som avlidit - genom olyckor eller räder av råttor eller vad det nu må vara, kommer att här avhandlas i grupp. En minnesvärd dag är dock den när nio (9) kycklingar fick sätta livet till under en rått-attack sensommaren 2006 då jag var bortrest. Under vårvintern 2007 avled två av småhönsen. Dödsfallen sätts i samband med att någon hade petat in en plastpåse med matrester genom staketet. Mycket olyckligt och onödigt! Det var i allra högsta grad motbjudande att finna dem liggande i snöslasket bland plastpåsar, apelsinskal och annat oätbart. Den senast bortgångna är den fina äventyrshönan från Lidköping. Den påhittigaste, djärvaste och den enda som slog sig fri på motorvägen, bland höns.
*2004-06-? † 2008-02*-03*
7 februari - Solsken och 8°. Hönsen gick självmant ut i hönsgården och fick vara ute så länge de ville. Tittade till dem kl. 17.15 då satt alla på sina pinnar inomhus. Alla var vakna och kacklade men ingen orkade komma ner. Satte på radiatorn och stängde luckan. Tycker om den blå timmen.
12 februari - Förut, på mornarna, brukade Äventyrshönan stå i fönstret och vänta på mig. Sedan hoppade hon nerpå hyllan intill ytterdörren och hälsade när jag kom in. Saknar henne. Nu har HK börjat ta hennes plats i denna ritual. Det känns rätt bra
14 februari - BMI-fixeringen sprider sig - det finns lågenergifoder för karpar. Det är ifall de vill ha nåt att knapra på under vintern. Vet inte vad som hänt med alla fiskar - ser bara två. Idag ytterligare en solig dag, fast kallt, inatt var det minus. Mina lökar kanske far illa. Knopparna tål nog inte alltför mycket långvarig kyla.
17 februari - Eftersom jag har underlåtit att demontera vattenmätaren, på det att det inte varit så kallt, fick jag för mig att göra det idag, eftersom det börjat bli kallt. Då vatten inte varit avstängt har ju inte heller detta låtit sig göras tidigare. Därför har den dyra vattenmätaren varit inbäddad i köldavstötandeisoleringsmaterial. Idag kunde jag således konstatera att den dyra vattenmätaren frusit sönder. Min stoppkran, även denna rätt dyr, visade sig ha en icke existerande dimension, och passade således inte på vattenröret. Blä.
18 februari - Idag, en riktigt fin vårdag med varma vindar och sol. Hönsen ute i hönsgården - ville ut i trädgården men där blev det stopp. Måste spara lite nöjen till längre fram. Lagade till stoppkranen (hur enkelt som helst). Ibland behöver man faktiskt bara tänka efter.
19 februari - Två ägg i korgen! Häromdagen försvann ett ägg. Tror att råttan...
22 februari - Storm - igen. Hällregn och hårda vindbyar. Dammen ser ut som skit. Men vintern skall ha sitt. Det blir trevligt att dona där och göra fint igen till våren.
23 februari - Stormen i natt har inte gjort någon större skada. Brandhjälmen på skorstenen har fallit av. Några pop-nitar har gått i nockplåten, det måste jag fixa. Krattar lite, städar, tar undan gammal ved. Kan inte elda skräp i den här blåsten. Hönsen vill inte vara ute. HK verkar lite avvaktande. Ville inte ha ost. Bara hon inte håller på att bli sjuk.
24 februari - Hk verkar ok. Grävde ur grönsakslandet. Sådde gräs där trallen har legat. Måttade av för rhododendron planteringen. Vi får väl se.
29 februari - Mycket vått. Stor kalabalik i morse. En duvhök slog en duva hemma på gården. 11 skator, 1 kråka och 2 kajor trakasserade den. En skata var särskilt djärv och gick ända fram och pickade. Jag kom ut för att ta kort och höken blev skrämd, satte sig i ett träd. Den stackars duvan haltade omkring. jag gick undan så att höken kunde göra undan med det hela. Vandrade omkring på berget, någon har bott i en jordkula, helt nära mitt grustag. Det blåser fortfarande för mycket för att elda skräp. Hittade fin murgröna. HK och nya lilla hönan gillar inte ost längre. Mycket märkligt. Kanske var det en billig sort.
2 mars - Vårdag. Äntligen får jag elda skräp! Går lös på den stora sophögen som tornat upp sig i alla år mitt på gräsmattan. Hittar intressanta saker däri. Det är ganska vått. Tar hjälp av min vän bensin. Hönsen får inte vara med. Detta ogillas skarpt. Hör dem knorra bak lyckta dörrar. Rensar ”vägtrumman” med hjälp av Mona. Igår hittade jag ett motorcykelkadaver i skogen. Bara ramen, egentligen. Den var ganska snygg. Förmodligen husqvarna. Skall bärga detta och placera det hos hönsen. Måttar ut för trappsteg som skall fällas in i gräsmattan - det blir så lätt söndertrampat, särskilt nu när det är så blött. En svart höna kom springandes förbi. Den var lite upprörd och kutade iväg upp i berget. Rödskägg-mannen kom sättandes och frågade. Det var hans höna. Planterade hitte-murgrönan. Den verkade kraftig.
4 mars - Kom lite snö idag. Några fjun.
6 mars - Ett ”vårägg” i gröna korgen. Märker att jag inte har kontroll över mina tankar. Då och då, allt oftare och mera varaktigt, glider mina tankar, förmodligen också omedvetna handlingar, iväg till de två ankorna som bor nere vid ångbåtsbryggan. Jag har utvecklat långt gångna planer på att kidnappa dessa utan att egentligen veta om det.
8 mars - Mycket fin dag Internationella höns-dagen vårrusning i trädgården. Mycket fröjd och gamman. Röjer i högen med bråte och börjar bygga upp en plantering. Det blir ganska bra. Körde några kärror jord och sand och lade ovanpå enligt en detaljrik plan. En av hönsen är en ägg-krossare! Jag tror att jag kan utesluta HK, stora tuppen och nya lilla hönan. Detta ofog måste stoppas omedelbart. Mannen med bikuporna, voljären och flaggstången redogjorde för hur många rovdjur han tagit till avfång under årens lopp - 11 mårdar, 3 grävlingar, 1 iller. Hans flaggstång är av trä. Fast man tror den är av plast (säger han själv).
10 mars - Iakttog husgaveln länge. Den vinterrisiga klematisen. En väggkontakt, en massa spikar, strängbitar och den gamla spaljen. Den nya spaljen i bambu. Klev upp på de slippriga fotstegen för att måtta. Och så! Det rasslar till. Spaljen fäller ut sig! Tre meter på en gång! Allt bara flyger åt helvete! Och så stillhet. Det är perfekt - det är fullbordat. Spaljen sitter där. Allt skräp har bara ramlat bort. Den sitter som om den aldrig gjort annat. Atomursprecision. Pratade med motståndsrörelsen. Det drar ihop sig till årsmöte.
11 mars - Bygger på min jordhög. Jag är lika bra som dom där druiderna i Salisbury. Det bor en mäktigt stor groda i den lilla dammen. Kanske är det en padda? En padda! Hemma på gården försöker ett par kajor ockupera skatornas fina bo. Mycket oväsen.
13 mars - Nu är det slut med oinredda hönsburar! Beslut i Högsta Domstolen. Idag gav hönsen prov på kvalificerat grupptänkande. En distrktionsmanöver till höger och två höns kastade sig blixtsnabbt ut under dörren. Varpå jag naturligtvis fick släppa ut allesammans (i hönsgården). Nåja, vädret var ju ok.
14 mars - Återigen trasiga ägg. Vem är den skyldige? Detta är ett immanent problem, ingen rör äggen så länge jag bevakar. En ruvande höna skulle nog skydda sina ägg - men inte hela tiden...
15 mars - Jo, jag gjorde en del spontana inköp... Orolig idag, vet inte varför. Började med att gräva bort illa placerade lökar (i gräsmattan) och placera om dem i rabatten. Sedan gav jag mig på tulpanlökarna (som stod under vatten) och satte dem i jordhögen. Även en omgång Tété- à -tété gick ner. Oxalia (röda) för mig nya blommor, Dahlia och Gladiolus biliigt, biligt från Netto, ner i jordhögen från Salisbury. Sen började det regna. Jag hade bärgat en bale gullfiber från en container bakom Marilyn Video, som måste skyddas från väta. Sen var det ju bara att låsa och åka hem. Råttor skalar hampfrön. Att de var så fina i kanten.
16 mars - Isolerade under fönstren i människohuset. Eldade på i kaminen och konstaterar att det blir för varmt med fönstren stängda. konstigt, det måste vara någon slags optimal ventilation för kaminvärme.
17 mars - Snöstorm och minusgrader! Och jag som lät hönsen vara ute med öppen dörr och avstängd värme. Ingen fara, med vinden från rätt håll och härdiga höns. Temperaturen inne var omkring noll.
21 mars - Långfredag. Påsk och allt. Men snö inatt igen. Påskliljorna ser inte så glada ut.
23 mars - Påskdagen. Kall natt. Förodlar blå Hänglobelia och Brudslöja.
2 cm is på dammen. Hugger upp vakar till grodorna.
31 mars - Efter en snötyngd period blåser och regnar vintern bort. + 12° och blötare än någonsin. Måste gräva ner mera rör. Hönsen ute och rör på sig - verkar inte bekymra sig över att de blir dyblöta.
3 april - Inhandlar torv och barkmull ävensom rhododendronjord. Dränerar med rör från den tänkta azalearabatten till stencirkeldränerngen och därifrån med rör ut i bäcken. Planterar blå campanula omkring dammen, den är perenn om den slipper kruka. Satte blå penséer i jordhögen. Det har regnat in längs skorstenen, kan bero på att brandhjälmen varit borta. Vid inspektion såg jag att tätmassan spruckit. Åtgärda. Hönsen fick vara ute. De uppskattade detta och sökte igenom hela området för att avsluta med sandbad. De såg en citronfjäril.
7 april - Påskliljorna slokar betänkligt, men det kommer fler. Hoppas inte vara bortrest hela våren. Gav mig i kast med trappsteg i gräsmattan. Är halvnöjd. Tigersåg=idiotverktyg.
8 april - Fortsatte trappstegen denna underbara vårkväll med sol, fågelsång och ett tjog inspelningspersonal från SVT inklusive tre inspelningsbussar och några personbilar och ett jävla rabalder. Dyra minuter tv-såpa för licensbetalarna. Salvian har spritt sig och utvecklat kraftiga stammar - den trivs verkligen.
9 april - Regn igen. Har inte mätt vattentemperaturen, men den vore intressant att veta. Idag gick fiskarna upp mot ytan och började äta. Undrar hur många som överlevt, jag kan bara urskilja två. Funderar på något slags periskop.
19 april - Har varit bortrest. Otroligt vad som hinner förändras på tio dagar. Dammen håller på att slamma igen och norra vallen rämnar. Hönsen mår bra. Fick vara ute på eftermiddan. Som kompensation för att jag varit borta gjorde jag fyra kortfilmer om höns. Satte brudslöja i jordhögen (den mådde inte bra).
20 april - Insöp kunskap om Rhododendronens behov. Köpte 4 st. för det facila priset av 1000 kr (samt jord). Grävde som en galning ur hela grönsakslandet ner till ca. 200 meter, fyllde på med torv+rhododendronjord+barkmull och planterade. Köpte även en liten söt viol.
21 april - Fortsatt galenskap. Köpte ett olivträd!!! Grävde upp Harristrädet och placerade Oliva Europeaea där (i kruka). Började anlägga rabatt ovanför mossrundeln. Satte mossa och lite skogsblommor intill dammen. Hönsen assisterade efter förmåga.
24 april - Städade i hönshuset. Stor vårröjing. Upptäcke nya råttgnagningar, sedemera även en hel råtta (en stor) den verkade lite dum och verkade inte veta vem jag är, eller vad jag representerar. Ny sittpinne. Glada höns. Lilla hönan verkade leta efter sina ägg - ett gott tecken, hon kanske vill ruva.
28 april - Brandkåren hade övningar i området. Satte Lagerbladsbuskar (2). Har letat efter sådana och försökt läsa om dem i trädgårdsböckerna, utan framgång. De fick en egen hylla i kryddträdgården. Även tre perenner till första rabatten. Liknande blåöga (som jag hade där ursprungligen). En penningblad till dammen. Hönsen fortsätter lägga ägg och vara utmärkta i sällskapslivet. Regn.
3 maj - Har donat en hel del i rabatterna; brudslöja till höger i nya rabatten. 3 Lyckliga Lotta till döda rhododendronen. En slags viol på stubben. 2 Timjan och 3 Rosmarin. Ansade de gamla bestånden. Tror inte att jag vill ha fullt så mycket Salvia som förra året. Den kanske till och med är död - kan inte se några skott. En Campanula intill stängslet samt 2 i korgen vid dörren. 2 röda saker, som jag inte har namnet på just nu, som skall bli halvhöga framför stenhällen.
4 maj - Förköpte mig på Luktärt. 10 påsar! Satte på vanliga stället vid hönsgården och längs staketet mot vägen.
6 maj - Omfattande justeringar vid dammen - höjer vattenlinjen ytterligare.Satte ut lobelior ovanför grinden. Idag är mycket varmt och Häggmispeln blommar.
7 maj - Idag sommarvärme. Impulsköpte gula tagetes och begonior! mitt hatobjekt nummer ett i floran. Satt dem i nya rabatten. En verkligt avant-gard-gardener är så förutsägbar att det blir oförutsägbart. Just det, varannan tagetes, varannan begonia. Sedan försökte jag montera el-stängslet mot sniglar men hönsen bara förstörde. Såg några råttor. Iförd kappa, hatt och knölpåk patrullerade jag bakom hönshuset, men de verkade ana oråd och höll sig gömda.
23 maj - 20°. Har varit bortrest i 14 dagar. Hönsen glada. Lilla hönan ligger på ägg. Dock inte de ägg som jag arrangerat för henne, utan några helt nya. Nåja, vi får se hur det går. Allt har växt någe nog, enormt faktiskt. Blommor har vissnat, nya har kommit. Allt är otroligt grönt. Såg ett fiskyngel i dammen!
24 maj - Gemensam städdag. Det verkar ha varit en torrperiod. Marken är snustorr. En av våtmarkerna nästan utplånad. Fyller på med lite kommunalt vatten. Inga knoppar på rosorna. Den ena liljan är aväten, den andra frodig. Varför? Rhododendron blommar, men jag kan inte avgöra huruvida de trivs. Den i hörnet vid fågelhuset har i alla fall dött. Ansträngningarna till trots. Har spanat in ett lager med torv (som jag listigt dolde under flera skottkärror gräs) vid komposttippen. Satte två petunior under köksfönstret och tre plättar i luften vid dammen. Campanulorna har redan blommat ut, mystiskt.
25 maj - Medelhavsklimat. Trots detta ser olivträdet ut som om det håller på att dö. Gav ägg till nån som kanske heter Heide . Slog gräs och sov och stod i. Några intressanta knoppar verkar komma upp ur marken i rabatten vid stenen. Campanulorna kommer sig nog. Inga rosenknoppar. Rabatten vid stenhällen är en höstrabatt, har jag idag bestämt. Kastade några kottar åt rhododendronhållet. Vänslades lite med några grodor. I en gammal björk på gräsplanen vid ladan ser jag två gula näbbar, som tulpaner, som sticker fram när staren skall mata sina ungar. Inga sniglar...
28 maj - Det verkar vara bara ett fiskyngel. Märkligt. Myror överallt i min kryddträdgård. Krassen kommer tidigt i år, det är bra. Liljekonvaljen tog sig och blommar nu. Bergenian blommar - överraskelse. Hönsen är djungelhöns och håller mest till i sophögen bakom huset. Mycket insekter. Satte en Åbrodd (måste finnas i varje kryddträdgård). Dahlior, eller om det var gladiolus som jag satte i jordhögen, har decimeterhöga groddar. Fick ett dussin dvärg-kochinägg men skall inte ruva dem.Såg en råtta, en stor.
1 juni - Alltjämt mycket varmt. Gräsmattan gulnar. Satte en dvärghemtrevnad på en liten ö i dammen jämte ett antal afrikanska vattenhyacinter (som egentligen heter något annat). Näckrosorna kommer fint men bladen är röda av någon anledning. Vattenkallorna från Härryda överraskar med att ha överlevt vintern. Har satt lite diverse småväxter här och där som jag får redogöra för senare eftersom jah inte har namnet på dom just nu. Allt växer utom det som inte växer. Hittade en vit kabbeleka i skogen som jag satte intill liljekonvaljerna. Hissade medels domkraft upp huset i fören en tum uungefär. Detta medförde att glassdörren inte går att stänga.
5 juni - Hänglobelia i vinstället. Den röda växten i sumpmarken blommar aggressivt. Campanulorna har jag ingen framgång med. En blommar, de andra vissnar.
7 juni - Två kycklingar såg dagens ljus denna dag. Mellanhönans försorg. Gav henne lite ost och majs och sallad i redet. Lilla unghönset försöker envist bygga bo i gödsellådan. Inte någon bra idé, tycker jag. Den röda harsyran - Oxalis, skulle enligt boken sprida sig ymning i alla jordar. Två ynka klövrar har behagat visa sig. Dill är hopplöst.
8 juni - En tredje kyckling tittar fram. Jag blir nervös över de okläckta äggen. Vill att hönan skall koncentrera sig på kycklingarna. Försöker få HK eller lilla hönan att ruva. HK lägger sig snällt, men bara om jag tar specialkorgen och stoppar den i min säng. HK ruvar dåligt och efter en stund går hon sin väg. Jag får en idé - lägger äggen i växthuset! Det kommer nog inte att gå bra. Skulle kunna låna en äggkläckningsapparat. Är villrådig. Vandrar i den fina naturen upp över bergets högsta punkt, där har jag sett en del intressanta växter i en damm. Denna fantastiska morgon med sol och endast lätt sjöbris får jag se att näckrosorna precis slagit ut. Igår var endast knoppar. Och gräsandparet på sin sten, som en tavla. Tog en kalla och två humleblomster. Gick nästan ner mig i gyttjan. Bygger en sumpmark på baksidan av min egen damm. Humleblomstern gick till grodhålan.
9 juni - Fortfarande endast tre kycklingar, men hönan ruvar fortfarande. Kycklingarna Äter mannagryn utrört i vatten samt riven riven ost.
11 juni - Första gången i utomhusburen för kycklingarna. De är energiska och söker föda på egen hand rentav. Det har aldrig varit så lätt att ordna med mat och vatten som denna gång. HK är exentrisk och vill bara vara med mig hela tiden. Det blir nästan irriterande till slut. När hon väl lagt sitt ägg lugnar hon ner sig (något). En typ från Falköping kom förbi och ville köpa höns. Lagade dasset. Städade i fågelhuset (äntligen). Det blåset som fan och solen skiner. Växterna lider, i synnerhet de i stora rabatten. Upptäckte att knopparna som kommer närmast stensargen, har torkat. Det räcker inte att vattna, det bara rinner av ditåt det lutar. Schersminen (trodde tidigare det hette Jasmin) blommar lite halvdåligt. Kan vara vattenbrist (trots vattning) men kan också bero på min beskrärningsteknik. Den blommar på fjolårsskotten. I fjol denna dagen började HK ruva. Tror hon ville det i år också. Lilla hönan äter för lite kalk. Hon lägger ägg utan skal och bryr sig inte om rede. Detta är ett ofog som måste stoppas - hon får inte lära sig lägga ägg för att de ska äta dem.
12 juni - Planterade två stora bolltagetes (brandgula) intill grod-depån (tegelpanna). Satte den alrune-aktiga växten där också, den lär gilla fukt. Den lustiga busken som jag tog i skogen i
sig. Eller så har jag rensat bort den när den var liten. Kycklingarna på gräsmattan. De äter finkblandning och ost och riskorn.
14 juni - Byggde ytterligare en terrass intill kryddträdgården. Satte bara Timjan. Inget regn. De har lovat skurar i två dagar nu. Ingenting. Såg en ofantligt stor råtta. Den smög ner till dammen för att dricka. Hämtade golfklubban. Ett lass sprängsten från bunkern. Kan vara bra att ha. Grillade laxfilét. Hönsen ganska indiffirenta idag. Kycklingarna ok. Hade glömt mina ynkliga plantlådor i sumpen över natten. Detta gjorde susen. Äntligen börjar de växa!
16 juni - Igår kom regnet. Och hagel. En rejäl skur. Behövligt.
Någonting egendomligt hände igår. Jag hörde ett oväsen utanför. Det lät som om någon plågade en katt. Eftersom hönsen var ute blev jag genast orolig och sprang ut. Den som orsakade oväsendet var en groda! Jagad av hönsen skrek och pep den som något jag aldrig kunnat tro. Lyckades rädda den och lät den simma ut i dammen. Märkligt att grodor har stämband.
18 juni - Konstruerade en sandbadssimulator till kycklingarna. Den minsta fattade galoppen så småningom. Inte de andra. Tröttnade på min odugliga sticksåg och spikade upp hela rundstavar istället för kvartsdito. Dödade några sniglar - de börjar visa sig alltmer. De små Campanulorna börjar blomma så smått. Har verkligen ingen hand med Campanulor. Grillade korv med rosmarinkvistar på glöden. Fruktar att båda mina vuxna fiskar är honor. De ser tjocka ut.
20 juni - Midsommarafton. Bonican blommar.
21 juni - Det blåser. Blir irriterad på den envisa blåsten. Satte en mini-kaneluche intill några stenar vid bäcken. Oxalisen börjar röra på sig. Grillar. Fixade kycklingburen. Gärdsmygen satt under trappan. Såg en större hackspett. Funderar.
23 juni . Såg en gulsparv (vid Frölunda borg).
24 juni - Stormvindar inatt. Solsken idag. Impulshandlade Hybridaster (Victoria). Satte dem i stenrabatten. Kanske ett misstag. Fann till min glädje även Gypsophilia (rosa) tre stycken till dammen. Min första Fuchsia står tills vidare i jordhögen, kan kanske rymmas i någon av korgarna under fönstren. Vinden har slitit och rivit i Klematisarna så det är ett under att de håller ihop. Även New dawn har fått sig en omgång. Planerar vad att göra med mina 150 lökar. Inga höns vill ruva.
25 juni - Påbörjar en ny terrass i kryddhörnan. Kejsarkronan blommar vackert men syns knappt där den står bakom stegen och rosenbusken. Det var ett osedvanligt dumt ställe att plantera på. I och för sig är den fin om man råkar titta dit. Tog den andra och satte den i jordhögen.
Växthuset hade blåst omkull.
27 juni - Terrassen börjar ta form. Hade helt oväntat en del skaparenergi idag. Kapade till stockarna och borrade armeringsjärn genom dem. Sand i botten sedan blandat torv och planteringsjord. Singel och lite större sprängsten. Det blir nog bra. Hittade en Kornvallmo (tror jag) som hamnade i jordhögen. Gunilla bjöd på kaffe. Hennes sonson har cyklat till Pajala. Hönsen har satt i sig alla knopparna på Lyckliga Lottorna. Bygger ett tillfälligt staket runt dem.
1 juli - Mitt fågelintresse har ökat ytterligare. Köpte en bok om fågelfotografering. Har svårt med artbestämningen. Alla är lika. Torkan fortsätter - det ynkliga regn som kommit var långt ifrån tillräckligt. Näckrosen från Villsjön blommar.
3 juli - Är mycket nöjd med min skuggiga trädgård. Över 30°. Till och med hönsen verkar slöa. Var ganska argsint mot dem idag. Åthutade HK och minsta tuppen flera gånger. Bygger en köksbänk. Den blev som jag tänkt mig, faktiskt. Badade fötterna i dammen.
6 juli - En massa getingar håller på med någonting i mitt skjul. Getingar gillar inte när man hamrar och spikar i deras närhet. Sätter upp spaljeer till New Dawn rosorna - de klättrar inte, de klänger. Spaljeerna är tillverkade av en gammal barnsäng och är fina. Igår byggde jag äntligen klart köksbänken, utom hyllorna. Skynda långsamt. Nu på kvällskvisten kommer lite lätt regn. Finfint. Det är så sällan jag använder ordet ”finfint”. Trimmade en av asparna. Det kanske är löjligt att trimma en asp men den skuggade för mycket. Tröttnade på den odugliga Hemtrevnaden och tryckte ner den i sumphålet. En av grodorna verkar vara en sk. långfotad variant. Intressant. Vackra gula blommor på en av slingerväxterna vid dammen. Kycklingarna fick ta en lite längrre promenad idag. Det är roligt att föja deras utveckling.
7 juli - Passar en papegoja. En grön en, som låter som en borrhammare. Mördade massor av mördarsniglar som gömde sig i stora komposten. Åt två klarbär och ett hallon. Utförde några omplanteringar - Campanulorna under fönstret fick en större kruka och får stå i solen medan ett par kantlobelior tar deras plats. Lätt regn.
9 juli - Lätt regn. HK och lilla hönan turas om att ruva på åtta ägg. Tror att de började med detta igår. Det har hittilldags inte fungerat med detta stafettruvande. Vi får väl se. HK som tröttnat på att jag hindrar henne från att tränga in i fågelhuset genom att anställa ett ynka markhinder, kom störtande från långt håll på två meters höjd och slog nästan av mig mössan, innan hon kraschade in i väggen längst bort i rummet. Hon såg lite skamsen ut efteråt. Lite medtagen men mest skamsen.
12 juli - HK ruvar nio ägg. Fast bara på eftermiddagarna. Undrar om hon vet vad hon gör. Hallonen har återuppstått, det verkar trots allt bli en hyfsad skörd. Går och funderar på att expandera tomten - mot berget finns en liten kil som gott kunde ingå i min mark. Anledningen till de svarta fläckarna på humlen är att en svamp gror i det söta sekret som bladlössen utsöndrar. Basta! Hittade en slånbärsbuske borta vid de gamla kulturmarkerna. Min minibuske vid tegelkupan är inte en slån. Det är en ingenting. Kycklingarnas första natt utan bur. Är lite orolig.
13 juli - Var är lillefisk?
14 juli - Hittade några rotskott syrener nere i kilen mot gannens. Slet upp dem och planterade dem vid staketet utan söl.
28 juli - Har varit bortrest i tolv dagar. Katastrof - en kyckling har försvunnit, mina egenhändigt uppdragna plantor har dött av torka. Allmän förödelse. Det går inte att vända ryggen till. Stackars kyckling, och de ansvariga har ingen aning om hur det hände - den KAN inte ha tagit sig ut utan hjälp. Nu ska jag aldrig lämna dem mer.
29 juli - Vattnar. Satte tre olikfärgade celosior i viinstället (som i fjol) samt två asterhybrider och en åkervinda som jag lindade upp ur jordhögen.
30 juli - Inga kycklingar ännu. HK satt på en pinne och syntes vara uppagen med någonting annat. Äggen var nästan kalla. Lilla hönan lade ett mini-ägg.
1 aug - Med stor glädje överraskades jag (igår) av sju kycklingar i HK’s korg. Ett par av dem var väldigt små och lite ynkliga. Hoppas de överlever. Tog idag ut dem i lilla buren så att de fick lite solsken och mat. Tror att det kan verka stärkande. Byggde en, sedan länge planerad, plattform vid dammen. Det blev någorlunda. Placerade en soprumshittad bänk intill dammen samt en slags pedistal i köket. Lustigt nog är dessa två soprumsfynd i stort sett identiska med de möbler jag hoppats finna.
5 aug - Ruggväder. Kycklingarna är lite klena, tycker jag, men de lever och även den som var minst och gick lite dåligt, verkar hänga med.
8 aug - Lite sol idag. Kycklingarna i uteburen. Den jävla gladiolusen vägrar blomma. Det känns som om alla sommarblommor gjort sitt och höstblomstren har inte hunnit komma igång ännu. Sommaren har varit lång men gått väldigt fort.
12 aug - Vilket liv det är på sju i en liten bur.
14 aug - Tog en kraftig murgröna från ödetomten. Satte den i hinken och arrangerade den omkring vänster grindstolpe. Impulsköpte två bollkrysantemum (dyra) som jag satte intill dammen. Så gott om allting runt dammen har ju redan blommat ut. Det kan ha varit för mycket regn för gypsophilian - den var ju så fin förut. Kycklingarna lever och har hälsan. Alla verkar ok.
16 aug - Solsken. Dock inget tryck i solen. Tog en tur till dammen uppe på berget. Till min förvåning blommade näckrosorna där alltjämt. Min slingerkrasse är klenare än tidigare. För mycket gödsel kanske. Bonican verkar nästan ha blommat färdigt. Trodde den skulle hålla i flera månader till. Lille fisk syns inte till.
17 aug - 98% säker på att jag såg en skymt av lille fisk idag. Han hade fått gula fläckar. Trimmade björken intill grinden. Hanterade en groda som var misstänkt likt ”ätlig groda” i djurboken.
20 aug - Har nu helt säkert sett lille-fisk. Den fördömda Dahlian är dock omöjlig att se. Undrar hur jag ska kunna hitta rotknölarna?Minsta kycklingen är så otroligt liten och krävan hänger som en liten boll utanpå. Men, trots sin relativa klenhet är den med. Klipper gräset (igen). Astrarna börjar komma. Gräslöken blommar (igen). Lite violer kommer också.
27 aug - Skitväder. Till min glädje upptäckte jag idag att Gladiolusen faktiskt börjat skjuta blomstjälkar! Lupinen blommar igen, men verkar ha blåst av. Det är mycket höstlikt. Efter att ha trimmat björken vid grinden, har den nu börjat fälla löven. Kycklingarna lever rullan i lilla buren. Stackars HK men vädret gör att de knappast kan vara ute. Ute kycklingarna får inte sova på pinnarna med de andra. Gav lilla hönan en mopp för hennes elakheter. Satte i en extra sittpinne. Tyärr verkar det som om innertaket i hönshuset fått fuktskador. Detta måste givetvis åtgärdas.
31 aug - Mycket nypon i år. Ska nog göra någonting med dem. Hönsen verkar kunna äta innehållet, dvs själva frukten/fröna. Nya råttor under hönshuset. De hamstrar inför vintern de rackarna. Skruvar lite förstrött på kikarsiktet. Läser in mig på beskärning av rosor. New Dawn skall tydligen klippas lite för att få bort de fuktighetshållande skotten, för att hindra dem från att frysa. Chrysantemumen är magnifik. Violer överallt. Skaplig sensommar trots allt. Byggde en ny, isolerad lucka till hönshuset. Själva luckan kom från en kommod eller liknande (soprummet) och var mycket fin. Behövde bara vända gångjärnen. Byggde en ”kudde” av gullfiber inslagen i ett plastörngott. Det blev ganska hyfsat måste jag säga. Hittade ny , intressant växt där digitalisen blommar. Har ingen aning om vad det är.
8 sept - Astrarna blommar inte! Gladiolusen däremot mycket fin. Blosskryssen är magnifika. Satte en rosenmalva i en vas för två veckor sedan - den blommar ännu. Kycklingarna äro vilda.
13 sept - Kalla nätter. Minsta kycklingen verkar ha det svårt. När de var i uteburen idag verkade den helt färdig. Tog in den och värmde den och försökte få i den lite mannagryn. Den åt, men inte vodare entusiastiskt. Den drack vatten men kräktes upp alltihop p åen gång. Trodde det var färdigt men den repade sig efter uppvärmningen och fick vara i buren med dom andra över nattten.
14 sept - Mamma hönan och tre kycklingar hade lyckats ta sig ut. De var i alla fall vid liv. Tog ut dem allesammans och de fick vara lösa på gården. Det gick mycket bra - hönan var lugn och fin. Minsta kycklingen fick vara i värmen en stund och verkar klara sig, även om den inte kan hävda sig mot de andra finns ändå tillräckligt med mat för att den ska få i sig nåt. De största äter så jag fruktar att de ska spricka! Krävan blir ästan genomskinlig och sticker ut mellan vingarna på ryggen! Gräver dränering åt rhododendron. Klipper ner örtträdgården. Tänker hösttankar. Det är kallt - trädgården ligger i skugga nästan hela dagen nu.
20 sept - Lät kycklingarna vara lösa i hönsgården utan övervakning. Resultat = en kyckling minus. Den minsta som jag kämpat för att hålla vid liv, verkar ha fallit i råttornas händer. Tragedi. Planterade en jordärtskocka där första rhododendron stod. Omplanterade persiljan. Det är höst men idag ganska varmt.
21 sept - Ondskans gryning. Ytterligare en kyckling har gått hädan. Maktlöshet är ingen känsla jag hanterar särskilt väl. Skruvar på mitt kikarsikte. Planterade massor av blandade lökar - i rabatten där persiljan förkultiverats. Framför hÖnsgården till höger. Runt Hortensian. Till höger om trappan intill skräphögen. Längs rabatten intill stenen. Sköt en råtta i huvudet. Sköt en till, jag tror den överlevde. Jag kommer tillbaka.
23 sept - Chocken kom direkt. Effekten av den slog an en ton som ringt under hela dagen. Den största kycklingen ur senaste kullen låg död strax utanför hönsluckan. Den var oskadad, aningen tillplattad på den sida som legat mot marken. Den var kall. Utan att egentligen kunna tänka, räknade jag automatiskt de övriga. Ytterligare en saknades! Där! Jag fick syn på den. Ihoptrasslad hade den fastnat i hönsnäten, en halvmeter upp i luften. Det var den minsta av dem. Hur i helvete hade den hamnat där? Solen skiner och det är varmt igen - men det är ingen bra Brittsommardag...
26 sept - Det är upenbarligen ganska torrt i markerna. Trattkantarellerna är som fnöske. Sågade ner fuskflädern bakom huset, ävensom den rötna rönnen (fick den i huvet). Det blev väldigt tomt och öppet där. Lite för mycket, faktiskt. Planen var att jämna till marken, fixa till komposten och kanske en arbetsbänk. Möjligen måste jag plantera någonting (kanske Syren) som insynsskydd. Har skördat nästan all kryddörter och täckt över med granris. Slingerkrassen har biffat till sig och blommar rikligt.
28 sept - Byggde en arbetsbänk bakom huset. Grävde ur komposten och arrangerade en ny terrass. Avgränsade kompostområdet. Kanske ska jag flytta komposten till hörnet mot grannen. Det hela blev ganska bra. Lilla tuppen ville inte gå in. Den gömde sig i buskarna och betedde sig konstigt. Blev tvungen att fånga in den. Småkycklingarna som är kvar är helt klart en tupp och två hönor. Fiskarna verkar glupska. De glider omkring och spejar på ett hajlikt sätt. Ger dem extra mat. Det är väl slut på insekter, kan jag tro. De bå penseerna hänger fortfarande med, likaså de små kampanulorna intill dammen. De som utlovades bli meterhöga (i kruka och intill grinden) ser ut som stora tuvor av ogräs. Skurade golvet i köket.
1 okt - Katastrof! Ytterligare en kyckling borta! En hönskyckling. Fördömda råttor. Nu är det krig, svavelbomb-style.
4 okt - Gräver upp gladioluslökarna - de såg inte ut som jag mindes dem. Vad fan var det för rötter jag grävde ner i våras? Grävde upp penningbladen (som heter nåt annat). De hade verkligen rotat sig ordentligt. Bonican i krukan blommar fortfarande fint. Skall ta in Lottorna och Lagerbladen samt olivträdet. det är mycket att stöka i nu på hösten. Såg en råtta...
5 okt - Anmälde stora björken vid fågelhuset till eventuell avverkning. Efterforskningar tyder på att den fuskfläder jag avverkade, var en äkta. Det torde innebära att troll och liknande har fritt tillträde till mitt hus.Tog upp de afrikanska vattenhyacinterna. De hade blivit ganska många. Har egentligen ingen större förhoppning att kunna övervintra dem. Det är mera ett experiment. Skall försöka övervintra Lyckliga lotta. Det lär vara svårt. Svalt och ljust.
12 okt - Har fått tillåtelse att avverka den gamla krokiga björken som tungt lutar sig mot fågelhuset. Den är gigantisk och har tre grenar som i sig är tre riktiga träd. Skall noggrant planera en stämpling mot denna. Grävde upp lagerbladsbuskarna och tog med dem hem.
17 okt - Nära noll grader i natt. Hönsen lite modfällda. På eftermiddagen ville de knappt komma ut i hönsgården. Senare tog de en sväng i trädgården och sandbadade. Nya lilla hönan putsade sin bror. Har aldrig sett detta beteende bland höns. Fiskarna tittar oroligt på mig där jag går i min varningsfärgade jacka. De anar att det är vinter på gång. Tog hem olivträdet. Pelargonerna samt fuchsian hamnade i källaren. Ordnade med komposten. Överväger att besälla ett livstidsförråd av halm. Diskuterar detta med han som heter som en indisk delstat.
31 okt - Mycket fin höstdag. Dammen är överfull och bäcken porlar fint full med vackra löv. Antagligen är den förminskad kondensering som gör att marken mättas och vattnet rinner av. Fiskarna verkar inte tycka om den nya maten. Det är, hur som helst, dags för dem att gå i ide. Har inte fått tag på nån halm ännu. En höna ruggar hela sig på en gång. Det ser inte så fint ut och det är nog ganska kallt åt henne på nätterna. Skall installera värme i helgen. Funderar på att hädanefter fira Alla Helgons dag till minnet av avlidna höns.
1 nov - Alla Helgons dag. Aktiverade radiatorn. Hälsade på hönsen på kvällskvisten. De tyckte att det var roligt.
3 nov - Fantastiskt! Mitt ”gravljus” med lavendeldoft lyste fortfarande i morse. Alla Helgon kransen blev mycket fin och sorgelig med nyponkvistar instuckna i granriset. Däremot så missade jag rekviemet igår i Karl Johankyrkan med en och en halv timma. Grävde ner Bollkrysante-mumerna i komposten. Där borde de klara vintern.
15 nov - Mina dräneringar fungerar inte tillfredställande. Gräver upp och studerar. I morgon skall jag stjäla makadam från upplaget vid viadukten och förbättra. Det är dock ingen katastrof. Lite blött här och där, men inte som förut. Rhododendronland verkar ok.
16 nov - Nattens storm. Nattens hårda vindar hade kastat omkring lite på tomten; hönsens lilla regnskydd låg långt bort vid stora granen. Brandhjälmen hade fallit av skorstenen och vad värra var; emblemet med de korslagda kanonerna hade lossnat och jag hittade inte igen det. Snodde rött grus från gatubolaget - dock ej makadam. Handlade frö för resten av året.
25 nov - Hönsen får vara inomhus nu när det är så pass kallt. Skissar på att inreda en liten ateljé i fågehuset till våren. Där skulle också en kycklingavdelning kunna inrymmas. Vidare ar jag planer på att utveckla utemiljön; mera stenar, mera arrangemang. Förbättra jordhögen etc.
30 nov - Jag kan jag också. Min stickling från Lyckliga Lotta blir mycket fin. Vattnade även plantorna som jag vinterförvarar i källaren. (Tror att de ska ha lite vatten). Byggde en ny sovpinne med gödsellåda till syskonen som inte får sova med de andra. Operationen lyckades men de vägrar naturligtvis använda den.
6 dec - Alla fiskar är försvunna! Vid brottsplatsundersökningen fann jag en vit fjäder. Misstänker den eländige truten. Jag saknar dom stora, fina men sorgligast är ändå den som var barnfödd i min damm.
7 dec - Solsken. Skenavrättningar är en avskyvärd metod som fördöms av Geneve- eller nån annan konvention. Lika avskyvärd är skenförsvinnande av karpar; gårdagens sorgliga saknad av mina fiskar, fick idag ett snöpligt slut när de allesammans låg och flinade åt mig i det kristallklara vattnet. Morr.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar