måndag 15 mars 2010

Hönslogg 2007

Hönshuseffekten 2007

2 jan - En tromb tog under gårdagen med sig halva taket till människohuset.

13 jan - Lagade taket.

14 jan - Orkanvindar - fara att vistas ute. Det slutna rummets gåta, del två - blod på fönsterrutan - en tupp saknas. Fullständigt obegripligt. Försöker hitta spår under hönshuset. Ingenting - inte ens en fjäder.

15 jan - Den försvunna tuppen är tillbaka. Var har den varit? Kanske i ett parallellt universum. Jävla kvanttupp.

24 jan - Efter snö och kyla tycks det som om hönsen föredrar att stanna inne. Tidigare var de inte särskilt bekymrade över snö, men i morse fanns inga spår efter deras fötter i det centimeterdjupa snötäcket. Däremot hade en annan, mindre fågel, lyckats smita in under grinden till hönsgården (en mycket liten fågel) eftersom jag glömt att lägga för tröskeln. Den hade även lyckats att ta sig ut igen så ingen skada skedd. En av småtupparna har lärt sig att fjäska för hönsen genom att spåra upp godbitar till dem. Han ser mycket indignerad ut när någon annan småtupp glatt hoppar fram och låter sig serveras.

2 mars - februari har varit ganska kall och snöig. Hönsen håller sig inne i värmen. Idag när jag kom såg jag till min förfäran att en av småhönsen såg väldigt ruggig ut och blicken var inte helt klar. Sedan upptäckte jag hennes syster liggandes död ute i smutsen! Horribelt. kunde inte begrava henne på grund av Tjälen - det fick bli en soptunna på Shellmacken. Trist.

12 mars - Idag solsken och +12°.

18 mars - Solsken idag de första knopparna på snödropparna. Sedan Hagelstorm, åska och snöoväder.

20 mars - Ytterligare en av småhönsen död. Låg på baksidan i en vattenpöl. Traumatiskt. Begravde henne i en soptunna utanför Hagabion. Det är snart årsmöte på Sjöbergen - det kan bli intressant.

11 april - Stoppade ner mina lökar som legat i låda under vintern. Krokusen har ju frusit ihjäl - värmen kom och gick - idag hade vi vårrusning med hönsen. De fick vara ute och bära sig åt så mycket de ville. Efter två timmar försökte jag få in dom - de flesta gick då in självmant, endast hönan utan kam och två småtuppar dröjde kvar. Hönan utan kam kunde jag hämta utan problem eftersom hon är min vän och en god höna - de två småtupparna var värre, men inte något större problem. Vi hade en utvärdering efteråt och alla var ganska nöjda, inklusive jag själv.

17 april - Anemonerna är mycket fina, men inte så många. Scillan kommer sporadiskt. Det har varit rätt varmt i några dagar men vädret skall bli kallare - avvaktar därför med utplantering av örter.

26 april - nya hönan ligger på nio ägg sedan tre dagar.
Solsken. 20°. Planterar tre påsar krasse. Slingerkrasse vid hönsgården samt intill husknuten till höger. Buskkrasse i krukan på verandan och intill stora stenen på båda sidor. Slingerkrasse utanför grinden och i den mini-rabatten till höger om grinden. Buskkrasse i trälådan ovanpå grinden (måste nog laga grindöverbyggnaden). Två toscana-pelargoner i amplar.

Valborg - Planterade häromdagen ut örter i kryddträdgården. Lite väl tidigt, men det är varmt i jorden. Tre st. Rosmarin, en Mejram, en Citrontimjan och en vanlig, en Salvia Officialis, en mynta. Det kommer upp lite andra växter där sen tidigare. Avvaktar för att se vad det är.
Har även satt sex st. Penseér (som sniglarna sannolikt kommer att sluka).

4 maj - Fortfarande vackert väder och rätt så varmt. Planterade idag en rhododendron, en låg parkvariant, där den gamla knyckebusken suttit. Ph 5 borde funka.

9 maj - Enorma mängder sniglar - fem-sex stycken på varje Penséeplanta. Undrar om det är nån idé att plantera ut grönsaker - funderar på ett par squash, i alla fall. Kycklingar om fem dagar?

15 maj - Eftersom jag kommit över en försvarlig mängd snigelgift (kran med direktimport från england) gör jag ett försök med att plantera två squashplantor upp i snigelland. Har även satt ut en hel del buskkrasseplant samt gjort en installation med hänglobelia - vita och blå omvartannat i vinstället som hänger i björken till höger om grinden. Hönsen försökte äta upp squashplantorna omedelbart, men jag åthutade dem obarmhärtigt.

18 maj - Drivor av döende sniglar hopar sig runt plantorna. Motbjudande. Ett trasigt ägg - en död kyckling.







20 maj - En kyckling föddes idag! Häpna. Hönan hoppade oväntat ur redet och gick ner för att äta, lämnande kycklingen ensam. Tror att hon ville jag skulle flytta ner den och äggen till marknivå, för födans skull. Satte in hela rasket i kycklingburen som jag satte i ett hörn.

21 maj - Ytterligare en kyckling. Lite ljusare, lite mindre, lite annorlunda. Kanske en höna? Hönan bemödar sig inte om att ge dem någon föda ännu.

22 - En stackars kyckling låg död utanför redet i morse! Det känns som mitt fel eftersom den lilla korgen jag ställde in förmodligen hade för höga kanter för den att klättra över, vid den händelse att den föll ur. Tycker dock att mamma hönan skulle ha kunnat hämta hem den på något sätt - de är ju så flinka med andra saker.
Köpte två New Dawn - satte dem framför fågelhuset (p.g.a. solläget).

23 maj - Solsken. Hönan bryr sig inte längre om de övriga äggen. Tog ut kycklingen på gräsmattan i stora buren - det gick bra.

28 maj - Kycklingen har det tråkigt i lilla buren, men jag vågar inte ha dem i uteburen då jag inte är där. Igår slog jag gräset för andra gången i år. Drivor av sniglar.

5 juni - Sommar. Har planterat ut Luktärtplantorna för ca. en vecka sedan. De tar sig dåligt - men nu kommer värmen! Kycklingen har fått vingar, men ser ganska liten ut... Halva rabatten alltjämt öde, får väl helt enkelt köpa några plant... Har lyckats rädda penseérna som blommar mycket fint. Jasminbusken har övermannat både anemoner och scilla, men det är ok. Bär- buskarna växer frodigt men bär inga bär... konvaljerna blomma.

6 juni - Mycket varmt. Bygger vidare på min damm. Det ser faktiskt ganska bra ut.

7 juni - Charlie på besök. HK ligger på ägg i gröna korgen. Hoppas hon håller ut denna gång. Tror det är fem ägg.

11 juni - Kaos i hönsgården. Alla tupparna jagar stackars HK. Hon fick bo hos mig inatt (och följa med till Hornbach). Nya lilla hönan ligger på massor med ägg, men två tredjedelar är nog inte befruktade. HK jagade bort henne ur redet - inte bra; HK vill ruva, men är för rastlös. Låter alla tuppar utom stora tuppen vara lösa ute i trädgården, så att hönsen får vara ifred. Bara dom inte skövlar alla planteringar. Dammbygget framskrider - får jobba lite efterhand på finishen - med växter och så. Det är alltjämt mycket varmt.

Köpte växter för 300.- till dammen (det märks knappt). Missne, Kalla, Jordstjärna, några stenpartiväxter vars namn jag glömt men som gjorde sig bra. Satte lite mossa här och där samt några kinesisk kärleksört. Skall gräva upp lite ur träsket i skogen för autenticitetens skull.
Tupparna får vistas i redskapsskjuket inatt - de har trampat ner rabatterna framför hönshuset i sina försök att få kontakt med HK.

12 juni - Grävde i kärret upp några tuvor av varierande grässorter. Har tagit lite mossa och några diverse växter som nu omgärdar dammen - det tar sin tid att få det någorlunda naturligt. Tupparna börjar bete sig som höns efter avskiljningen igår. Idag fick tupparna vara i hönsgården - då började de göra reden och låg till och med och ruvade på ägg! Dessutom gör de ljud som vid äggläggning. Jobbigt för dem att vara så besatta - de hade marscherat tusen gånger fram och tillbaka utanför hönsgården igår och i morse, hela rabatten var ödelagd! Vet ej om de sov i fågelhuset.

13 juni - Elände! Tre av tupparna försvunna - fjäderrester tyder på strid. En tupp spankulerade till synes oberörd omkring i trädgården. Dörren till fågelhuset öppen- Något senare fick jag syn på den vanartige tuppen - i Monas trädgård, ätandes blommor! Den verkade lite virrig, men den är ju som den är. Lyckades inte locka den till mig.



14 juni - Ett meddelande från Virve - hon har den vanartige i fängsligt förvar på sin gård.
Hämtade denne. Internerade honom och en av de andra ungtupparna i fågelhuset.
Fick oväntat en hel del vattenväxter och liknande av hon i gula huset (som också har en damm) Det kommer fler och fler idéer om hur jag skall framskrida. Lånbytte böcker med henne.
Planterade även liljekonvalje som jag fått av Gula huset.




15 juni - Planterade några marktäckare kring dammen. Byggde några ”sumplådor”. Gjorde om rabatten omkring stenen. Delade på gräslöksplantan som blivit gigantisk. Har ägnat mycket tid åt hönsen. Fyllde dammen full. Gör små förbättringar.

16 juni - Satte fyra gräslöksplantor i rabatten - hoppas dom tar sig lika bra som den andra, den står i nästan bara grus. Köpte en marsvinsbur i nyskick, modell större på Frälsis för 75.- . den har väl kostat 500.- skulle jag tro. Lagade nockplåten, varvid kabelvindan föll ner i dammen. Bravo. Nya lilla hönan ligger på sexton ägg! Det är alldeles för mycket. Hon klev dock av och sandbadade lite idag.

17 juni - Rensade upp bakom fågelhuset - det var inte så mycket bråte som jag fruktat.

18 juni - Reglade upp för dasset. Det gick ganska bra fastän jag hade fel verktyg med mig.
Problemet med för många tuppar är att de blir så rastlösa. Avspärrningarna har fungerat men tupparna har tråkigt. Avrättade idag den vanartige. Han visste att jag var ute efter honom efter de senaste dagarnas infånganden, men sen höll han sig lugn ända tills huvudet åkte av medels machetehugg. Begravde honom på ängen.

19 juni - Lade golv i dasset (av det finaste knuttimmervirket) har även fixat takplåten samt själva klosetten, en antikvitet från Örebro klosettfabrik (stöldgods). Satte upp panel i förstugan - det blev inte helt lyckat. Får fundera ut någon annan lösning där. Låg och dåsade i hängmattan då jag såg en okänd fågel som tagit sig in i fågelhuset. Den hade en egendomlig färgteckning. Kan ha varit en Större hackspett. Tror att jag har en Gärdsmyg ovanpå köket.

20 juni - Tröttnade på att vänta på knycke-virke. Köpte råspont på Hornbach för 250.- Det räckte till en vägg på dasset. Klosetten är på plats - det var lite bökigt - konstiga mått. Är jävligt trött på sticksågen - den är kass. Det råder lynchstämning på berget. Det är flera än jag som bivit av med djur. En skåning med dyra ras-kaniner vill ha nattvakter och polis och Hitler.

21 juni - Det regnade några milimeter inatt. Dörren till dasset har skapat problem. inte så mycket själva dörren, som kommer från ett klädskåp jag hittade i soprummet för ett år sedan, det är det förbaskat konstiga byggnadsverk som uppförts av någon snickare med förvridet sinne. Dubbla, nej tredubbla lager av brädor i olika dimensioner och kvaliteter. Huller om buller utan varesig vinkelräta eller vågräta ansträngningar. Hopplöst.

22 juni - Midsommarafton. Regn hela dagen. Äntligen. Har inte byggt nåt idag, försöker bara beräkna avrinningen ur dammen. Har inte klurat ut det ännu. Gilbert kom förbi på sill&potatis. Vi satt vid brasan och pratade bort några timmar. Det är inspirerande att prata med Gilbert. Hönsen har varit snälla idag, utom en tupp som trampade i senapsströmmingen.

23 juni - Byggde klart baksidan av dasset. Taket krånglar - den korrugerade plasten stämmer inte i mönstren. Lager och brandmannen kom förbi med jordgubbstårta.

24 juni - Bytte ut dasstaket mot några andra plastskivor - det blev nästan lika dåligt. Det regnar i alla fall inte in. Kycklingen slipper buren om nätterna. Otroligt hur den kan ta sig upp på de högsta sittpinnarna. Massor av mygglarver i dammen trots antiytspänningsmedel. Blir tvungen att skaffa fiskar.

26 juni - Hällregn. Traskade iväg till de gamla hustomterna på berget intill bron. Tog lite blommande mossa - förmodligen fridlyst - samt några nyponrosor med knoppar. Hittade ett upplag med sprängsten, egendomligt nog. Tog bilen dit efter att ha rekat att vägen var farbar. Fyllde en spann med sten. Skall nog hämta mera därifrån. Dessutom fann jag en starkt smakande lökväxt, backlök eller skogslök, skulle jag tro. Skall plantera några som experiment.

27 juni - En dag till kläckning och nya lilla hönan kliver av äggen! Jag blir ett nervvrak.

28 juni - Inga kycklingar kläcktes idag. Satte i fyra guldfiskar (små), två röda, en gul och en blandad färg. De är snälla och bildar ett litet stim. Naturligtvis kommer de att växa, men jag tror dammen är ok. i storlek. Hämtade mera sprängsten. Tror att lökväxten jag tog i förrgår kan vara klipplök.

30 juni - Återigen solsken. Nya lilla hönan har tröttnat på att ruva. Jag får, upprepade gånger, lyfta upp henne till redet. Noterar att marktäckarna som jag slängt i vattnet mycket snabbt bildar rötter. Hämtade flera. Satte en olvonkvist i hinken med Körsbärsträdet. Planterade en Funkia intill dammen - vilka rötter! Planterade om Krassen från kryddterrassen till hönsgården. Trassligt. Nu är nog våtmarken i skogen mättad - det rinner nämligen i min lilla bäck. Bonica rosorna doftar fantastiskt - lägger på lite extra mull. Squashen blommar - lägger aska runt om. Kanske sniglarna avskyr aska. Rörde försiktigt med en stör i dammen. Jodå, fiskarna finns där nere nånstans. De gömmer sig. Fega fiskar.

1 juli - Sniglarna verkar undvika askan - mycket intressant experiment. Äter en pizza och somnar till Thor Heyerdahl.

2 juli - Skogsfåglarna retar tupp så att han börjar gala klockan halv fyra på morgonen. Irriterande. Annars friskt att vakna upp i skogen. Jag kokar kaffe. Det regnar lite försiktigt på taket. Snart dags för snigeljakt. Röjer och river i fågelhuset. Bygger en bänk och drar in el. Det blir bra.

3 juli - En liten kyckling tittade oväntat ut ur gröna korgen! Den var nog född igår för den var så pass amper. Otroligt söt. Vid närmare undersökning kunde jag se en liten näbb som stack ut ur ett nygjort hål i ett ägg. Lite senare hade ytterligare ett ägg spruckit. Flyttade över höna. kyckling och samtliga ägg till mini-buren, som jag ställde på golvet. det har regnat mycket idag - en lättare översvämning är på gång. Dammen överfull och avrinningen hinner inte ta undan, det läcker på ett annat ställe. På sydöst-sidan står vattnet över kanten, men ligger kvar. Förmodligen är dammduken så hårt pressad mot marken att vattnet inte kan ta sig under. Hon i gula huset antas heta Kicki.



4 juli - Tjackpundarpåhälsning inatt. Inga större tillgrepp, liten skadegörelse, men de hade plockat mina blommor! Spår efter minst två personer - man och kvinna, av allt att dömma. klippt hål i stängslet, även till hönsgården. Jag arg. Tre kycklingar födda. En kravlade sig ur skalet och såg väldigt eländig ut. Mamman lite nervös. Ytterligare en har gjort hål i sitt skal. Man kan se näbben med äggtanden. Sover här inatt.

5 juli - Kycklingen som gjort hål i skalet igår har tyvärr dött. Mamman hade äggen lite hur som helst ikring sig och den hade hamnat på sidan. Tragiskt - att få upp ett hål och få en glimt av det väntande livet, för att sedan dö av okända krafter. Tragiskt. städar och sätter upp en hylla i köket. En i uthuset också. Planterar en prickblad och en suckulent som jag haft hemma i vatten i snart ett år. De borde tåla att leva i dammen. Regnet har gjort vattnet klarare och jag kan se fiskarna. Lagar brytblecket på köksdörren med gamla skåpgångjärn. Tidiga kycklingen kan fortfarande inte ta sig upp till högsta pinnen själv. Placerar nya lilla hönan och hennes tre små i kycklingburen. Squashen får onödigt många hanblommor. Hittills endast två honblommor. Tjackpundarna hade försökt bryta hos kvinnan med hundarna i natt - hon var hemma. Någon försökte följa efter dem - en man och en kvinna, men jag har inte hört hur det slutade. Sniglarna verkar undvika aska. Bra. Hämtade mera sten på stenstället.

6 juli - Den hispiga nya lilla hönan råkade ta kål på en av sina kycklingar! De var ute i kycklingburen. När jag tittade till dem efter 20 minuter låg en död. Förmodligen klämd. Jävligt klantig höna. Först trodde jag att de var den minsta kycklingen - den verkade lite vek och kunde inte gå så bra - men sen såg jag att det var mellankycklingen. Gjorde upplivningsförsök ända tills den började bli stel. Begravning i minneslunden. Tragiskt. Det är hårt att ha höns.
Knyckte Trubbhagtornen i skogen och satte den i gräsrundeln. Fint. Ösregn.


7 juli - Fiskade makrill. Hönsen inne hela dan = missnöje. Regnet har ställt till det lite med avrinningen från dammen. Hämtade en kärra sand från grävlingarna och fixade llite grann. Byggde en ny provisorisk ränna. Installerade ett rullbart bord/förvaringslåda. Hämtade några stora stenar från Sjömagasinet. Måste bygga bort leran mellan huset och dammen.





12 juli - Har inte skrivit varje dag i denna logg i veckan. Regnet, det eviga, gör tillvaron lite fuktig där uppe. Fick några syllar av Mona som jag försöker överbrygga leran mellan huset och dammen med. Inget vidare. Köpte ett skruvstycke till arbetsbänken - bra. Dassväggen har bågnat trots inoljning - måste vänta på torka innan jag kan fixera den. Inväntar en torrare period så att jag får lust att fixa och dona lite med finishen utomhus - fönsterlister, vindskivor och knutbräder etc. Squashen tar sig hyfsat. Lite sol nu och allt blir perfekt.

13 juli - Solen tittar fram på eftermiddagen och det blir relativt varmt. Jag överväger att ta av mig tröjan. Solar med hönsen i en hög framför porten. Sätter upp snören för klätterrosorna, undrar vad det är som gnager av knopparna. Krassen beter sig inte som i fjol, men luktärterna börjar bli riktigt kraftiga. Fiskarna har nåt för sig i vattenytan. De kanske lider av syrebrist. De gör någonting med mossan i vattenbrynet. Planerar för en ny våtmark, eller flera. Nya lilla hönan är agressiv mot den andra kycklingen.

16 juli - Stort slagsmål mellan Äventyrshönan och nya lilla hönan, inte bra. Det är nya lilla hönan som är den agressiva. Hönan utan kam smög sig också fram och klippte till den minsta kycklingen, som inte är större än en golfboll. Det är första gången jag över huvud taget sett HK ta till våld. Sedan (styrkt av framgången med den lilla, lilla kycklingen) gick HK för att blanda sig i striden om ledarskapet i hönsgården - hon kommer nog på andra tankar. Målade trädgårdsmöblerna samt bytte några ruttna spjälor. På baksidan av dasset har regnet bågnat brädorna så att skruvarna gått av! Otroligt. Fiskarna livliga idag. Solen skiner och det är ganska varmt. Någon har ätit av en av squashfrukterna. VRÄKER på snigelgift.

17 juli - Impulsköpte en Kerriabuske på Hornbach. Dom rear ut sådant som blommar till våren. Planterade den så att den ger lite skugga i dammens västra hörn. Det blev bra. Fiskarna allt djärvare. Mycket fnas i vattnet dock - björkfnas.

18 juli - Köpte två liljor på Billhälls. Satte en av dem bakom stegen (där jag planterat förut). En annan fick utgöra steg ett i ett nytt område nära nya våtmarken. Skall åka bort i en vecka - oroar mig för hönsen. Tror att den är klokast att hålla nya lilla hönan och hennes kyckling internerade.

31 juli - Tillbaka efter två veckors idogt fiskande. Penseerna uppätna. Kejsarkronorna utblommade utan att jag fått se en enda. Massor med knoppar på den vanartige rosbusken. Massor md knoppar och blommor på döda rosen. Lukärtorna tar sig, krassen blommar men är inte lika frodig som förra året. Hönsen ok. Glada att få vara i trädgården. Lilla hönan och äventyrshönan inte ovänner längre. Hönan utan kam verkar ha tagit kommandot (otroligt). Satte ut näckosor (2) varvid jag fick bada. Dammen är djupare än vad man tror. planterade även pioner och taklökar i massor samt marktäckaren från Gnarp(taklökarna kom från min moster i Berge). Squashen tar sig och några frukter verkar klara sig. intressant är att den planta som verkade sämst, nu har purtat förbi den andra. Mycket löss på vissa krasseplantor. Petuniorna inite vattnade och nästan döda. Det verkar inte ha regnat nåt på sistone - dammen har dessutom över en decimeter under maxvattenstånd.

1 augusti - Jobbar med vattennivån på dammen. Det krävs lite justeringar här och där. På det hela taget har det fungerat bättre än jag väntat mig. Köpte begagnat en elektrisk gräsklippare som jag inte behöver. Det finns en historia bakom detta impulsköp som jag inte orkar berätta. Klippte i alla fall gräset (hårt) i mesta laget, faktiskt. Har inte sett till gärdsmygen sedan jag kom hem. Inga andra av fåglarna (som jag känner igen) heller. Klippte ner Harriset. Funderar på frukträd eller amerikanska blåbär. Tittade på men orkade inte köpa knutbräder. Det var fel sort. Intressant med ny sorts taktik från myggorna. De anfaller vilt utan en massa surrande ikring. Det går inte att vifta bort dom heller, de ger sig inte.

2 augusti - Klippte Jasminen, Häggmispeln och Björken. Det blev bra. Planterade ut en Basilika - sniglarna tar det förmodligen med en gång. Nåt djur (inte en snigel) har mumsat i sig halva min fina squash.



3 augusti - Natten myggfri. Planerade om Gypsophilan som slutat trivas. Tog en av Campanulerna också. En intressant händelse var när en av fiskarna hade satt i sig en mask som var lika lång som den sjäv. De andra fiskarna försökte hjälpa den (som hönsen gör) men utan framgång. Lyckades otroligt nog fånga den i håven och avlägsna maskeländet. Hönan utan kam är helt galen i sviskon - som fågeln i Kalle Anka som älskade sviskon men drabbades av storhetsvansinne när den åt dom. Hönan utan kam har också fått storhetsvansinne, försöker dominera de andra hönsen, i synnerhet den minsta kycklingen. Upptäckte idag att hon lagt tre ägg bakom korgstolen i sovstugan. Hon visade ruvbeteende och gav ifrån sig knorrande ljud när jag tog bort äggen. Kanske jag skall ha en kull till. Den första kycklingen är med största sannolikhet en tupp. Monterade upp ett av järngallren för fönstret till vänster om trappan. Det blev faktiskt ganska bra.

4 augusti - Hittade en fågelbur i bambu i soprummet. Med en krasse intryckt i sig gjorde den sig bra vid dammen. Satte lister i sovstugan samt en strålkastare under taket ut mot dammen. Äventyrshönan börjar visa tendenser som att stöta bort sin kyckling. Den är verkligen stor nu.

5 augusti - Har haft en slappardag. Pysslade med omgivningen runt dammen. Satte lite gräs. Hittade omätliga mängder gråsuggor under gräset på klippan invid snigelfarmen. Det lär vara så att grodor (och paddor) äter sniglar (små) kan inte vänta på att få se detta. Mina grodor är ganska storväxta.

7 augusti - Myrinvasion. de klättrar upp för väggen på baksidan och in under taket. Tror de bygger bo däruppe. Många inne i huset också. Planterade en Gloxia??? i köksfönstret. Byggde en minidam i bäckkröken - det blev hyfsat.

8 augusti - Har spritt ut myrr. Myrr är dyrt. Det regnar, igen.

9 augusti - Åt lite av en Squash. Den var mycket bra, särskilt som jag inte tycker att Squash är någonting att ha. Men dom är snygga.

10 augusti - Det verkar, fantastiskt nog, som om myrorna har gett sig av.

16 augusti - Har inte varit så aktiv den senaste tiden. Hösten känns vara på väg, tycker jag. Planerar inför lite avverkningar - ska ta i ordentligt, tror jag. Planterar Funkiafrön intill lilla vattenhålet och Lupinfrön från Berge vid stora stenen. Salvian blommar. Det är otroligt vad den trivs. Basilikan verkar också trivas där på terrassen. Lobelian i vinkorgen verkar ha gjort sitt. Lite tidigt tycker jag, kanske hittar jag nån höstblomma att sätta där. Gloxian blommar för fullt under köksfönstret. Satte upp sprängkista som skafferi.

18 augusti - Åkte för att titta på frukttträd. Kom tillbaka med en Humlestock och en Klematis (Jackmanii). Fick tillbaka en tupp från Virve. Den skrek och var helt övertygad om att den skulle bli avrättad, vilket den blev, omgående. Vet inte om den kom från mig från början. Tror inte det eftersom den hade kalkben. Rysligt. Måste förvissa mig om att detta inte sprids bland mina höns. Apropå mina höns. De låg inne i hönshuset och höll någon slags andakt under det att jag decapiterade ders släkting. jag är övertygad om att de visste vad som försiggicks. De var efteråt mycket tysta och försynta. Tittade konstigt på mig. Jag mutade dem med pizzaost. Satte humlen intill grinden på insidan. Klematisen bredvid den andra intill porten. Funderar på att helt strunta i grönsakslandet nästa år - anlägga gräsmatta med några frukträd eller bärbuskar istället. Ett bord och ett par bänkar. Det kanske skulle vara trevligt. Höst i luften.

21 augusti - Vid en svamputflykt vid Härsjödamm, hittade jag Oväntat ett mycket fint Missnebestånd. Tog raskt några skott med hem till dammen och träsket. Hittade även en spännande mossa som jag tog några provexemplar av. De fick stå bredvid träsket. Idag hård nordlig vind. Oroar mig för de gamla gistna björkarna. Särskilt den som myrorna håller på att underminera.

27 augusti. Det går mot höst. Har inte riktigt ork att dona så mycket i trädgården. Saknar kreativ energi. Impulsköpte sex stycken Celosior (har aldrig sett sådana) i olika färger att ersätta Krassen (funkade inte) som ersatte Lobeliorna. Känner mig disharmonisk.

1 september - Klippte gräsmattan. Det är ovanligt kallt för årstiden.

4 september - Var i helvete har mina fiskar tagit vägen? Rhododendron ser inte ut att må så bra.

9 september - Grävde upp rhododendron efter att för högt PH konstaterats. Fyllde på med kompostjord som höll ca. 5. Samt rhododendrongödsel. Tror inte det hjälper. Fiskarna finns men har blivit skygga igen. Hönorna värper. Nya lilla hönan fick ett grönt band om högra benet. Tuppkycklingen gjorde ett galningsförsök. Den såg mycket förvånad ut.

11 september - Sätter funkiafrön på dammens frånsida. Vet inte om de skall planteras så här års men det verkar mest logiskt. Skördade lite squash, och avlägsnade dom ruttna. Fyllde sjösten i ”bäcken”.

12 september - Äventyrshönan låg och ruvade på veckans ägg. Efter en kortare överläggning lyfte jag bort henne med minimala protester. Hönskycklingen sover på nedersta pinnen. När jag kom på kvällen hörde hon mig nog för hon kom ut i luckan och kikade, ville genast komma ut. Tog med henne in i köket och gav henne lite ost. Verkar som om tuppkycklingen - som har en jobbig tid - försöker kurtisera henne. De övriga vaknade också och kom alla ut på lite vickning. klippte ren rosenbusken vid stegen.

15 september - Hade hönsen ute en sväng på kvällen. Kul med omväxling. Testar dammbelysningen. Övernattar. Försöker sänka Ph-värdet hos rhododendron med urin.

22 september - Hösten alltmer påtaglig. Donar lite i rabatter - ser vad jag ska övervintra inomhus. Planterade några vitlökar (runda) till höger i rabatten. Hönsen godlynta udag. Såg en råtta, en liten en, i hönshuset. Skördar kryddor. Planerar för vintern. Skall kanske titta på fruktträd imorgon.

23 september - Ska ta en rejäl funderare på det där med frukträd. Kanske ägna lite energi åt hur trädgården ska se ut istället. Tittade på äppelträd idag. De såg ganska dåliga ut. Konstiga ympningar. Har myllat jorden med torvmull och barkmull där det behövdes. Rhododendron- busken fick en hel grop full - 50 liter. Satte två ljungplantor vid stor stenen med (barkmull) tror det kan fungera. klippte gräsmattan och spred lite blomfrön i denna. Krattade upp en av missnarna (missne i pluralis), som av någon anledning hamnat på botten av dammen. Som sagt ska jag fundera över hur trädgården ska se ut i sin helhet. Grönsakslandet och där frukträden skulle stå blir nog någonting helt annat.


30 september - Idag, djurägareföreningsmöte. Inga kommentarer. Fiskarna har fått yngel! För en tid sedan trodde jag mig se någonting litet och svart som simmade omkring. Avfärdade det som en dykbagge eller liknande. Men idag såg jag ett fiskyngel, det står bortom alla tvivel. En två centimeter lång rackare i lite melerad färgteckning. Undrar hur många det är. Måste förbereda inför vintern.

26 oktober - Har inte skrivit i loggen på läge. Vet inte varför, förutom de två senaste veckorna då jag varit bortrest. Gunilla har passat hönsen. Hönsen blev lite förbryllande över återseendet - märkligt vad mycket som sker på så kort tid. Lilla hönan har blivit stor, hönan utan kam börjar likna en magrare kopia av tjocka hönan (lite blek i färgerna) i övrigt var de glada att se mig. Skördade lite salvia och rosmarin. Hösten har kommit ordentligt nu. Fiskarna har grävt ner sig i dyn - undrar om det finns tillräckligt för att härbärgera alla.

1 november - Det har varit några frostnätter, men nu varmare igen. Fiskarna visade sig och åt till och med lite. Har ingen aning om hur många yngel det är. Häromdagen trasslade jag loss en talgoxe som fastnat i bärnätet. Har inte sett några flyttfåglar, dom har nog redan åkt. Hökarna var mäktiga ifjol.

3 november - Hönsen sandbadade lite men visade inget intresse av att ströva omkring i trädgården. De längtade efter ost förstås. Tog upp vattenhyacinterna och placerade dem i ett akvarium. Jag tar hem dem och ser vad som händer. Tvättade alla sängkläder.

7 november - Ett nattligt regnväder ihop med kallt och friskt väder har klarat vattnet i dammen. Såg idag flera fiskar simma omkring och några av dem åt lite försiktigt på vattenloppor som jag kastat i. Hönsen är fluffiga och fina. Skall isolera entreluckan och göra iordning för vintern under helgen. Tog hem ett par campanulor som jag anser inte klarar en vinter utomhus. Borde också ta hem flera av växterna runt dammen, det är dumt att chansa.

16 november - Mildväder. Hönsen ute och spankulerar i trädgården. Eldar i kaminen utav bara helvete - behöver driva ut fukten. Skördar ytterligare kryddörter. Har gjort vinter i hönshuset, fast isoleringen till hönsluckan har ätits upp av någon, sannolikt en ur gnagarefamiljen. Lilla hönan fick panik när hon såg mih komma med en stor, blå plastback fylld med halm. Hon måste ha trott att det var någon slags isoleringscell för småhöns. Hade demonterat vatten- mätaren på det att den inte skall frysa sönder. Att vattnet fortfarande var på, årstiden till trots, kände jag inte till. Där gick några kubik ut i avloppet. Bara vanligt vatten. Bodican har nya knoppar.

22 november - Införskaffade en finare oljefylld radiator till hönshuset. På det att hönsen inte skall behöva huttra i det matta skenet från den usla värmelampan (som var mycket dyrare än radiatorn). Efter endast ett kort övervägande tror jag att jag kunde sortera ut vilken modell som var lämpligast. Kapitalbelopp 199 sek. Den har till och med hjul. Hönsen är i extas. Under själva monteringsarbetet visste inte hönsen till sig av nyfikenhet och vilja att assistera. De har nog haft det ganksa tråkigt de senaste veckorna. Tyvärr är ju vintern så mild att det är rent lönlöst att försöka testköra den - med termostater och allt. Det är väl växthuseffekten. Hönshuseffekten bidrar också (hönsgödsel som bränner levererar rätt mycket värme).

25 november - Noterade att en förfärlig massa råttor ånyo har bosatt sig under hönshuset. De stirrade på mig skuldmedvetet. De hade inte frågat om lov. Det går inte att skrämma bort dem. Det blir att ta dem avhanda. De äter för mycket hönsmat och gräver för mycket.

29 november - Hönsen överraskade mig idag med att presentera tre stycken helt perfekta ägg. De låg allesammans, fint och redigt, i den gröna hängkorgen. Hönsen låtsades som ingenting men den minsta tuppen kunde inte låta bli att dra min uppmärksamhet till det inträffade. Gav dem jordnötter.

3 december - Regn och blåst. Vinter i Göteborg. ca. + 8° dagtemperatur. På natten kring 0. Försöker kalibrera radiatorn i hönshuset.



5 december - Har just fått veta att fiskarna inte skall ha någon mat på vintern, När vattnets temperatur når under tio grader, De har ätit lite dåligt på sista tiden, men de är aktiva, och vad gör fiskar om de inte äter eller leker? De kanske fyller magarna med gräs eller nåt. Underligt, tycker jag. Har grodorna ätit upp fiskynglen? De ser ovanligt feta ut.

8 december - Bläddrar igenom mina ritningar och planeringar över trädgården. Det blir inget grönsaksland nästa år, det är klart. Att så gräs, sätta upp bord och bänkar, som jag tänkte, är ganska dumt. Vem skall sitta där? En grillplats, med stockar att sitta på och ett lågt bord, är ett alternativ. Eller kanske en Zen-trädgård (som hönsen kan förstöra). Kanske några bärbuskar och sådana där mini-cypresser i ett arrangemang. Angenämt problem.

14 december - Kaningrannen (som undviker mig) har skaffat Araucanakycklingar. Tre hönor och en tupp. Dom ser konstiga ut, har ingen stjärt och lägger turkosa ägg. Har lite kamphöns i sig. Den enda arten som lägger blå ägg (tror jag). 25 kronor styck. Billigt, tycker jag.

15 december - Jag har inga problem med att vara kritisk mot mina sinnesförnimmelser, men jag tror att det finns ett djur i mitt vattenhyacintakvarium. Djuret iakttar mig i smyg.

19 december - Vitlök. Den milda vintern har lurat mina planterade vitlökar att gro. De är redan tjugo centimeter höga.