fredag 12 november 2010

2010 april - november

10 april - Vackert väder +13°. Planterar en murgröna från skogen intill hönsgårdens norra hörn. Hönsen ute i trädgården. De var ute en stund igår också, när jag städade hönshuset och lagade dörren och luckan. Det är fortfarande frost i komposthögen; fast Hortensian har överlevt. Inte så att den lär blomma nåt mer... Hittade ett grodskelett under bron. Grävde upp massor med vass ur dammen, en full skottkärra! Den minsta hönan är rolig; den hoppar upp och ner och den bits. Krokusarna blommar; flera bin och humlor har uppmärksammat detta. En av de äldre hönsen provruvar på fem ägg.

18 april - Det isländska askmolnet påverkar temperaturen, sägs det. Trotsade askmolnet och satte potatis, Mardis Bard. En tidig sort. 2x3 meter samt några extra i lökkomposten. Nya gladioluslökar (10) röda grandiflora i sophögen (de gamla verkar ha dött av vinter). Lägger på ny trädgårdsmull. 10 säckar. Plockar sten i berget. Där kommer en fotograf från Majbacken kollektivet. Hönsen är glada och hungriga. En unghöna ligger på 9 ägg i stora lådan. En annan ligger i gröna korgen på tolv - vet inte om det är seriöst. Ringmärkte tokiga hönan (gul). Som om jag inte skulle känna igen henne! Primulan från Gunilla blommar i lilla rabatten.

23 april - Överstetuppen har helt andra vanor än vad gamla stora tuppen hade. Gamla tuppen såg till att alla satt på sina pinnar före klockan fem. Nu är det full fräs fastän klockan närmar sig sju. Han har ingen koll. Två hönor ruvar alltjämt - då är det på allvar, väl? Grävde upp Hortensian ur komposthögen; satte den i sin kruka på det vanliga stället. Satte gul lök längsmed potatislandet. Det är fortfarande kallt på nätterna. Satte ytterligare en New dawn intill de andra. Tycker inte att de fyller ut särskilt väl; kanske för lite sol. Köpte en rabarber, en dyr. Man måste ha rabarber.

25 april - Såg någonting som rörde sig. Uppe på berget i sydväst. Någonting stort och flaxigt. Det var en påfågel. Omringade den på nåt vis och drev den in i trädgården. Sedan gick den självmant in i hönsgården. Hönsen verkade förstå att det inte rörde sig om en rovfågel, de blev inte rädda. De kanske sett den förut. Det var, naturligtvis, kinesens. Det är bara han som håller på med såna djur. Hämtade denne som med en jättehåv återbördade sin fågel. Flyttade den nya New dawn - för blött. Allmän städdag på berget. Rensar diken. Vi satte upp en mycket fin, röd engelsk postlåda. En cylinderformad sak som vägde elva ton.

2 maj - Söndag. Lite varmare, lite. Björklöven som musöron. Planterar fastän jorden inte reder sig så väl. Fröer - ängsblommfrö, Förgätmigej, Aubreita. Plantor - Kryddörter (franska dragonen verkar ha klarat vintern), mini-Irisar, Flox, Förgärmigej (från grannen), Några mossaktiga Saxifraga, Lökar - Gladiolus (även de gamla, skruttiga) Oxalis. En enorm Hortensia. En röd. Till höger om grinden. Ser malplacerad ut. Två amerikanska blåbärsbuskar - Golden nånting, intill 1:a groddepån. Har finklippt rosorna samt satt ut rabarbern. Köpt ett antal Million Bells och två nya Pelargoner till amplarna. Två nya fuchior. Förra årets fuchiasatsning var ju rena floppen. Två hönor ruvar alltjämt sedan den 18:e men jag misstänker att det bara är bluff.

7 maj - Ytterligare ett par Saxifraga vid groddepån. En Flox (rosa) i runda rabatten. En Marguerit till motorcykeln.Tre små Lavendel till New dawn; det ska vara bra mot bladlöss. Och, sist men inte minst, en klätter-Hortensia till vänster om trappan och en likadan i hörnet hos New dawn. Mini-Irisarna har säckat ihop. Några Pingstliljor blommar i stora rabatten. Satte bärnät över blåbärsbuskarna. Det blåser rejält. Våren är inte lika tok-varm som de senaste åren, men det gror och växer ändå. En höna sam ett varv i dammen.

10 maj - En råtta kom ner till dammen och drack vatten. Jag stod ungeför en halvmeter ifrån, men den var inte särskilt rädd eller ens vaksam. Stänkte på den och ropade okvädningsord. Ingen reaktion. När jag gick närmre gömde den sig under en trall. Lyfte på trallen och råttan knatade iväg till skräphögen, där den sannolikt bor.

13 maj - Har man sett! Tre kycklingar i gröna korgen. Som vanligt tvivlade jag på årets första ruvning, men se så fint det går.

14 maj - Solsken 15°. Ytterligare två kycklingar och en är på väg. Ordnar med kycklingburar. Hittade en malörtsliknande växt (med rotknöl) och satte den vid komposten. Tog ett (litet) körsbärsträd eller Fågelbär eller Klarbär eller vaddå och satte det mellan Aspen och Rhododendronbuskarna. Det blir mycket Liljekonvalje i år, fast inte hos mig. Sådde Ballongblomma i kruka samt Dill.



15 maj - Hällregn. En kyckling stod inte ut med åsynen av livet. Den dog i sitt skal efter att ha fått upp ett hål. Dom ska väl börja andas luft när dom kommer ur skalet - det är nog svårt med det under hönan. Eldar gamla tidningar och kartonger; det luktar illa åt grannarna.

23 maj - Nästan sommarvärme. Allt blommar. Kycklingarna får vara ute, dom är bara tre nu. Tror att de kycklingar som hönan stöter bort har något fel på sig. Det är lite jobbigt att iaktta naturen när den beter sig på det sättet. Impulsköpte en Forsythia på Lidl för 29 spänn. Den trivs nog inte hos mig men jag provar vid staketet (gamla rönnen) där det är mest sol. satte häng-lobelior (blå) i små krukor på en bräda vid grinden. Upptäckte att jag gått omkring med en död kyckling i jackfickan i två dagar.



30 maj - Nötväckans bohåla är tom. Tror inte ungarna är flygfärdiga. Någonting har hänt... En Talgoxe har byggt bo i en plåtdunk som hänger på väggen. Inte så bra ställe, faktiskt. Kerrian blommar enormt; delade av en rot till grannen. Det finns mygg. Måste ordna fiskar. Inga Lupiner, bara några klena blad. Det växer bra; potatisen, löken, allt. Mycket hallon och blåbär blir det. Häggmispeln har blommat ut...Tittar på Vildaplarna, Kastanjerna, Syrenerna. Gav en skiva sjömansbiff till den alltid lika utvultna katten. Den har fästingar, många. En slags dogg jagade upp den i ett träd. Det var samma hund som grävde efter rötter. Tokiga hönan har lagt sig till med ett otrevligt läte. Måste försöka vänja henne av med det.

4 juni - Undergången... Grävling/Mård/Rävrelaterad aktivitet under natten. Resultat: 17 döda höns. Endast en överlevande - den ruvande hönan i sin gröna korg...



8 juni - Regn. Det är så enastående annorlunda. När jag är van vid att ha en massa roliga höns som hoppar omkring, som vill vara med och greja i trädgården, som smiter in i köket och rotar i brödburken eller bygger bo i vedkorgen. Tystnad. Överlevnadshönan är också tyst, i sin gröna korg. Tror hon ruvar hela dygnet, fastän hon inte behöver. Hon hade inte rört maten. Ger henne lite ost, majs och jordnötter där hon ligger. I den korgen ligger framtiden. Jag är mycket, mycket varsam. Fick Libsticka av fågelmannen - satte utanför hönsgården till höger. Har satt Husarknapp (2) på gamla stället. Fick tag på lite olika pelargoner; engelska och nån sort som jag inte kände igen alls - Sophögens rabatt samt New Dawn-rabatten. Hittade nån slags arv som jag satte i violrabatten, hoppas den är flerårig. Citron- och Gråtimjan till stenpartiet. Stinknäva till detsamma. Jordärtskocka till lökförvaringen, Isop till terrassen. Två utsökt dyra liljeväxter (Liriope eller nåt) till platta stenen. Flyttade därmed Heucera Sangvinican till potatislandet. Hittade smultronplant i gamla komposten; satte fem krukor. Planterar om alla Grönkål och Broccoliplantor. Fem nya fiskar, röda. Det är inte samma, de har en längre, bögaktig svans. Olvonbusken börjar blomma. Till min förvåning och glädje kommer det blomknoppar på min Hortensia (den som varit nergrävd i komposten över vintern). Potatisblasten 40-50 cm. Den som jag satte på skoj i lökförvaringen växer bäst! Men det är så annorlunda.



11 juni - Ruvande hönan alltjämt stilla i sin korg; men hon kommunicerar med mig, och äter den mat jag ger henne. Det regnar. Det är sniglar. Funderar på att göra någonting åt sophögen. Fick en hink med tomatplant av grannen; dom gillar inte för mycket vatten, då blir det bara blad. Byggde ett tak åt den talgiga oxen. Det regnar in ändå; tömmer försiktigt ut vattnet. Hör fågelungarna pipa därinne, men jag ser inte föräldrarna. Det regnar in hos mig också, vid skorstenen. Jag är på taket och konstaterar att allt verkar okej, men ändå. Kör in fem kärror gräs; fyra till hönsgården, en till komposten; satte överbliven sättpotatis däri. Stagar upp vinbärsbuskarna; de är 2,5 meter höga. Avlägsnar getingbo från dasset. Getingparet blir mycket arga. Försöker placera boet i en rishög bakom huset. Getingarna spottar och fräser men kryper till slut in i sitt numera liggande bo. Eldar och är nedstämd.

12 juni - Oj, talgoxens ungar har fallit ur det översvämmade boet. En av dem lever; den ser ganska ful ut. Risig. Den här dagen har i stort handlat om att hantera en talgoxeunge. Byggde ett nytt bo i en korg och hängde upp den i plåtdunkens ställe. Detta gillades inte av föräldrarna som misstänksamt iakttog mna göranden. De struntade fortsättningsvis i det nya boet; hoppade runt med mat i näbbarna i den närliggande aspen. Donade lite med fågelungen; försökte mata den osv. Det gick inte. Hängde resolut korgen i aspen - under näbben på föräldrarna, bokstavligen. Det fungerade! De började mata igen. Så började det regna - byggde ett tak; det ser kul ut.

17 juni - Enligt mina beräkningar skulle äggen börja kläckas igår. Ingenting är kläckt. lyssnade på ett ägg. jo, där hördes ett tydligt pip! De kommer nog i morgon. Hoppas. Har städat rejält i uthuset - det blir bra. köpte nästan utblommade Campanulor på rea; lite här och där i rabatterna. Har jag tur är det perenner. Förvånansvärt få sniglar. Talgoxeungarna är nu döda allesammans. Bärnät är en sak som kan göra mig ganska arg.


18 juni - Sol & vind. Stor glädje och lättnad; kycklingar kläcks på löpande band! kl. 15.00 räknar jag sju stycken. Kunde inte låta bli att öppna ett ägg och, så att säga förlösa en kyckling själv. Det är nog inte bra att göra så men det är naturens gång; kunde inte låta bli. Klippte gräs- mattan. Klippte av den exklusiva blåklockiga som blommar för sista gången. Skit också. Jag tycker det är roligt att vilseleda förbipasserande vandrare som frågar om vägen. Det är nästan min skyldighet att göra så.

20 juni - Lätt regn. En kyckling hade fallit ur boet. Den låg på rygg och såg alldeles död ut. Hönan hoppade omkring på golvet. En knapp timma i min hemmabyggda Lazarusapparat fick kycklingen på fötter igen. Återbördad till modern och sina syskon, nu i kycklingburen, verkade den ok. Hoppas den klarar sig. Hittade en Fingerborgsblomma/Digitalis i en grushög. Knyckte den genast. Det är alldeles vansinnigt vad med grodyngel det är.

22 juni - Näckrosorna och Schersminen börjar blomma. Grannen hindrade mig från att plantera bambu; jag förstår henne. Det är så mycket som sker i trädgården så det går inte att beskriva. Kycklingarna på gräsmattan. Lazaruskycklingen är i toppform! I morgon åker vi på bilsemester. Har gjort iordning en semesterbur.

4 juli - Igår - årets varmaste dag. Tillbaka från bilsemester. Det mesta har gått bra; tyvärr så förolyckades en av mina färdkamrater. Har importerat ytterligare några Bergeniarötter samt Lupinrötter från Gnarp. De får plats intill groddepå 1 samt vid terrassen. Intressant är att jag hittade en Vinbärssbäcka hos moster Gunnel i Berge. Den får bo i vinbärsbuskarna hos mig. Hittade lite grejer i stora komposten - en mycket fin Funkia, med melerade blad, till hönsgårds-rabatten - ett par saker, som är misstänkt lika inomhuskrukväxter; satte dem i stora rabatten samt i fågelhusrabatten. Många av de krukbaserade växterna har farit illa av vattenbrist under min bortavaro. Rosorna blommar inte ännu.

6 juli - Rosorna blommar. En på Bonican och en på New Dawn. Mejar gräs. Hittar inte vinbärssnäckan (hädanefter kallad citizen X). Kanske har den rymt. Elva näckrosblommor. Monterar morfars slipsten i fågelhuset; det blir mycket bra. Alla borde ha slipsten.

8 juli - Regn. Blöt höna vill inte gå in. Mycket pliktkänsla där. Samlar tallbarr på berget mot Nya varvet. Äter blåbär - bra tillgång. Letar efter Rödstjärten men denne syns inte till.

10 juli - Åt idag den förste av mina egna jordgubbar. Den var, som jag anticiperat, godast i världen. Smyger omkring i stora komposten och letar efter växter. Hittar Jordärtskockor. Hittar också några små, röda rotknölar som jag inte känner igen; planterar dessa, för säkerhetsskull, utanför staketet. Hönan vill helst vara med kycklingarna i hönsgården; det är kanske tryggare där än ute i trädgården. Flyttar Åbrodden, hittar myrbo - pissmyror. Åbrodden får vara intill Rhododendron; undrar om den trivs i skuggan. Impulsköpte fyra Chrysantemum till rabatten - flyttar Gräslökstuvor. Den gula rosen blommar men ser hängig ut. Jorden är inte torr. Citizen X verkar vara försvunnen.

11 juli - Kycklingarna tre veckor gamla idag. Ny köksdörr, en fin. Årets första hallon - fantastiskt. Satte tre gula Tagetes i sophögen; tog bort Førglømegeierna. Flyttar omkring lite huller om buller. Gödslar. Några nya Million Bells. Trimmar Häggmispel och Björk. Schersmin-blommorna har redan blåst väck. Åska och regnskur.


13 juli - Åska och regn. Köpte tre JätteVerbena till sophögen. Fick ett par knippen Rosenmalva av grannen - till sophögen; det börjar bli riktigt snyggt där. Grävlingar kan gå och dö någonstans. Sniglar också.

17 juli - Fiskarna har någonting för sig. Hoppas dom gör barn. Dök in i ett björnbärssnår och grävde (med händerna) upp en jättelik Rosenmalva som dvaldes däri. Plockade tre liter blåbär. Ordnar lite i skogen; trimmar grenverk och fixar lite snygga perspektiv. Härom dagen ett gräsmattsrevolt; grävde upp några kvadrat och planterade ut Grönkålen och Broccolin. Det blev OK. Funderar på flera gräsmattsförvandlingar. Befarar mjöldagg på New dawn i krukan. Försöker skrapa bort det från knopparna. Klipper bort angripna blad. Det återstår att se hur det går. Grillar.


18 juli - Åkte för att skaffa Riddarsporre; kom tillbaka med en Rudbeckia och två Hibiscus. Placerar Hibiscusarna till höger om den lilla bron - kanske måste jag gräva ner dem i kom-posten inför vintern. De största kycklingarna kan nu svälja ett helt majskorn. Dom börjar bli rätt kaxiga. Hönan anföll, för andra gången, min keps. Den gula hatten har hon ingenting emot.

22 juli - Kycklingarna en månad gamla nu. Vill inte gå in i buren på kvällarna. Som med småbarn får jag leka ”sisten in i buren” när jag nattar dom. Såg en trollsländelarv och en jättelik hornstekel. Byggt fönsterluckor till köksfönstret. Vedlagret nästan fullt. Blåbär och hallon. Halvklart och ganska varmt de senaste dagarna.


27 juli - Solsken. 21 °. Kycklingarna vågar gå på egna strövtåg nu. Åtminstone lite grann. Någonting har skett med deras mentala utveckling; de känner igen mig som ”den som kommer med mat”, och rusar fram till mig lite då och då, utan att vänta på mammas godkännande. Satte tre välväxta Blåöga i rabatten itill sophögen. Tagetesen uppäten av sniglar. Kom över två Hibiscus-buskar förmånligt. Satte dem längs diket nära de andra. Planterade ut Jordgubbsplanten i persiljelandet och satte Persiljan i Jordgubbekrukorna.

28 juli - Solsken. 24 °. Dammen är i det närmaste igenväxt. Kan inte lokalisera fiskarna; det verkar saknas en. Vattnar.

10 aug - Har lite intressanta fröer från en exkursion på Öland. Det får gå i jorden nästa år. Kycklingarna växer fort nu; de är helt vilda i ätandet. Det verkar vara fem tuppar och tre hönor.

13 aug - Våldsamt regn får bäcken att porla. En mystisk växt, som skjutit upp ur sophögen, har börjat blomma. Ganska fin. Påminner lite om Malva. Stammen ganska krokig och slingrig. minns inte allt vad jag planterat däri. Måste kolla i loggboken. Har tagit upp en tredjedel av potatisen - jävla krav-eko-potatis med bladmögel! Höns och pantrar är egentligen ganska lika.
Klätterhortensiorna tar sig bra. Mini-klematisen blommar, åtminstone den ena. Den röda Hortensian som planterades om i kruka för ett par veckor sedan, har hämtat sig och återfått färgen. Märkligt. Ballongblommorna blommar, äntligen! Kerrian blommar för andra gången. Broccolin börjar få knoppar.

21 aug - Regnet har positiv inverkan på vissa växter, på andra inte. Krassen, t. ex. blommar överdådigt. Krysantemum ser ut som en möglig blaffa. Klematisens blommor blir bara en kladdig, grå strut. Kycklingarna åtta veckor idag; de är mycket välartade.


2 sept - Fint väder, lite blåsigt bara. +16°. Hos mig regerar skuggan så här års. Slår gräset. Tvungen gräva upp två av hibiscusarna på det att de icke må dränkas. sätter dem i hinkar, tills vidare. Fick omätliga mängder polskt duvfoder - det kommer att räcka i ett år! Fast hönsen kanske inte gillar det, det är ärter i... Har inte lyckats se flera än fyra fiskar; så det är nog så. Citizen X verkar ha emigrerat. Den fetbladiga markkryparen från ödetomten, har små, fina, röda droppar på sig. Broccolin är ett skämt. Klafsar omkring på tomten; det har inte regnat på fyra dar men det är ett träsk.

7 sept - Hönan har börjat åthuta kycklingarna; främst tuppkycklingarna. Hon är ändå så mild, den fina hönan min. Solen skiner och det är nästan 20 °+. Nätterna är ganska kyliga och det känns som att trädgårdsåret är slut. Får ägna mig åt lite småfix, när andan faller på; har varit lite ur gängorna det sista; ingen lust.

26 sept. - En av tupp-kycklingarna la sig på golvet. När jag lyfte upp den såg jag att den var vid medvetande men hade halvslutna ögon. Först lade jag den på en hylla, men när ingen förändring skedde, fick den vara i gröna korgen; lite ifred från de andra. Huvudet tippade så småningom ner och den slocknade, med näbben mot korgbotten. Efter en timme; när jag lyfte upp den hoppade den själv ner på golvet och började röja runt som normalt är. Intressant.
Gräver upp Hibiscusarna för vinterförvaring. Det är mycket blött. Hittade några stånd med Astrar som jag satt i hålen efter Hibiscusarna. Sensationellt nog så blommar mini-azaleorna; japansk alpin-variant, eller vad det var. Den blommade senast i april. Bonica-rosorna kommer på slutspurten med några knoppar, den har blommat ganska beskedligt i år. Inga Gladiolus - får väl gräva upp lökarna och hitta bättre plats åt dem i nästa år. Hönan ha börjat lägga ägg igen (sen 2 veckor). det är bra. Det saknas definitivt en fisk.


3 okt - Hösten verkar tveka , +19°. Till och med en Million Belles blommar igen. Misstänker att hönan börjat gömma sina ägg.

22 okt - Orkanstyrka i vindbyarna. Hagel och elände. Vacker och dramatisk höst... Mycket vatten i markerna. Har tagit in samtliga Pelargoner till Fritzel-källaren. Några Rosmarin också och olivträdet, om jag inte sagt det redan. Grävde ner båda Hortensiorna i kompostten. Skall hämta granris, men det regnar så dant. Skördade lite Jordärtskocka till en höstgryta med lamm och allting. Det blev riktigt bra. Bra färg. Fönsterluckorna håller på gå åt helvete. Hönsluckan också. Har skördat nästan alla örter - det är massor! Råttorna börjar mopsa upp sig. Står på rad och förväntar sig bli matade. Njet!

29 okt - Mycket fin höstdag. 12° lätt vind och solsken. Fantastiska färger. Dock ganska blött efter det myckna regnandet. Tycker inte om hur New Dawnrosorna ser ut. För blött? Råttprna verkar tillbringa en hel del tid i hönshuset. Är ganska säker på att de stjäl ägg. En av tupp-kycklingarna har börjat gala. Hörde den för första gången idag. Undrar vem som lärt honom? Det måste vara grannen. De är mycket vatten i dammen. Det är bra. Fiskarna har slutat äta och är på väg in i vintervila.

31 okt - Råttorna ska bli varse min stalinistiska visdom. Såg en (1) ekorre, en röd.


6 nov - Åkte till Härsjödamm för granris. Har täckt över rosorna. Borde ha hämtat mer - gav till grannen också. Hönsen gillar inte duvfodret. Mammahönan gillar inte ost.

7 nov - Fin dag. Höns i trädgård. Det kom en katt. På hönsmenyn idag Bulgur och tagliatelle samt smör och vitlöksolja med blandade frön och torkad majs. Städar, lägger ut ny halm och strö.Testar värmen i hönshuset - fungerar. Värmer också upp stugan och driver ut fukten. Det mesta av löv har fallit nu. Låter det ligga. Tar hem saker, t. ex. vinterdäck. Går en sväng runt skogen - det är knäpptyst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar