söndag 16 oktober 2011

Frost


Höst i Miniatyrträdgården

Ja, nu har det varit en frostnatt, i alla fall. Fiskarna beter sig som om det vore matdags, men nu blir det inget mer av den varan före april. Den något äldre tuppkycklingen försöker positionera sig gentemot småkycklingarna. Han är i detta ganska framgångsrik men får ibland en omgång av sin mammahönan. Det flyter på; äggsäsongen är över. Inga råttor - bra. Fina höstfärger, snart är det vinter.

Höst Hosta

lördag 1 oktober 2011

Oktober

Synnerligen varmt och fuktigt. Smultronen blommar och ger frukt igen. En klätterhortensia verkar ha drunknat. Gräver upp Hibiscusarna och sätter i krukor för inomhusförvaring över vintern. Stammar upp Lavendel, Rosmarin och Lager. Den lila Basilikan kanske går att övervintra inne, den är fantastiskt vacker och doftrik. Kanske har jag sett en Gråspett, kanske inte. Kycklingarna är fria sedan tio dagar. En fastnade olyckligt på en vass grej i staketet; lyckades dock rädda den. Tror det är tre hönskycklingar och en tuppdito.

Intressant Lav

lördag 10 september 2011

Höst

Jo, nu är det definitivt slut på sommaren; ljungen blommar.En höna har gömt några ägg som hon vill ruva, men det får hon inte, det är för sent, det är snart vinter.



Sandbadsövning

måndag 22 augusti 2011

22 aug


Det har regnat rejält, hårt. En del växter har fått stryk, framför allt rosorna och allra mest New dawn. Gräsmattan har dränkt sig och potatislandet är bortspolat. Råttorna, som jag tidigare berömt för deras utmärkta dräneringssystem under hönshuset, har lämnat skutan och jag får gräva djupa kanaler från hönsgården där det är som ett träsk. Tyvärr blev två kycklingar sjuka och dog sedemera. Blev vittne till själva dödsögonblicket hos en av dem - kycklingen sträckte ut benen, spärrade upp ögonen och gick hädan. Trist är det, amen.

2 Sjuka kycklingar

Gräver bort en del jox ur rabatter. Det har liksom växt igen. Lägger grus och planterar Sibirisk kärleksört istället. Dom blommar sent men jag kan väl peta ner några lökar så att det händer nåt på våren också.

Rosenmalva omkullregnad

Ihoptrasslad Krasse

New dawn

I örtlandet är det också kalabalik. Hinner inte skörda. Men det hinner sniglar och snäckor, som är betydligt raskare än vad ryktet säger och som nu frodas i blötan.



Dillkronor

Snigelbuffé

De malliga grodorna gillar också läget och poserar gärna för kameran. Vanligtvis är de rätt skygga.







Till sist några frejdiga höns...





Äter gärna krukväxter

söndag 31 juli 2011

31 juli

Bonica

Sju kycklingar kläcktes i den blå hinken. Det var ganska bra, sju ägg av tio. Äldsta hönan är en duktig ruvare. Den nya generationen Råtta har tagit en kyckling ur den förra kullen. Försöker träna hönan i närstrid. Hon gör utfall mot min, av tyg på en pinne, tillverkade råttatrapp, men det är inte mycket kraft i hennes attacker. Hon har liksom ingen punch. Korparna sitter i granen och tittar på och säger "krrp". Mycket bladmögel på potatisblasten, igen. Det tunga regnet har slagit ner klätterrosorna. Hönsen och sniglarna har hjälpts åt att äta upp det mesta i blomväg. Det verkar bara komma en blomma på Hortensian. Hibiscusarna börjar komma igång, äntligen. På komposten är jättebalsaminerna 4 meter höga.

Mugshot 1 dag gammal

En räv tog en tupp och sprang iväg. Hjältehunden Bosse sprang ifatt och brottade ner räven i ett dike. Tuppen sprang till skogs men kom tillbaka nästa dag...

Hjältehunden Bosse

Nytt föremål i trädgården

onsdag 6 juli 2011

Högsommar

5 juli - eller nåt. Har varit bortrest. Slås alltid av häpnad över hur förändrad trädgården blivit under tio ynka dagar. Mycket har blommat ut - Schersmin, Kerria, ängsblommor, Svärdsliljor, Lupiner mm. Rosorna tar över nu. Har även nån slags Salvia som blommar vackert blått. Tyvärr har hönan i holken avbrutit sitt ruvande. Har störts på något sätt. Försöker entusiasmera gamla hönan att ruva hennes ägg. Hon vill ha egna. Dammen är överfull av Näckrosor, ser knappt fiskarna. Har världens godaste jordgubbar - de smakar lite om smultron, lakrits och vanilj, tror jag. Kycklingarna får vara ute med mamma på upptäcktsfärder. De kan redan sandbada och dela mask. Tror att det är en tupp- och en hönkyckling. En mycket liten spindel brottade ner en mycket stor Hornstekel. För att rädda Hornstekeln tvangs jag amputera två av dess fötter. Kanske en tvivelaktig metod men vad göra? Hittar inte spindeln i min särskilda bok. Har planterat lite diverse som jag släpat med från Norr. Växter som jag ännu inte vet namnet på. Det kommer Blåbär, Blåhallon och vanliga Hallon - verkar vara ett bra bärår.

måndag 6 juni 2011

Sommar

5 juni - Det blev bara två kycklingar till slut. Råtta & Co har stressat hönan dag som natt. Egentligen avskyr jag att bruka våld, men nu ser jag ingen annan lösning. Fångade två av Råttas minsta barn och omskolade dem till skogsmöss - långt borta. Arresterade ytterligare två i en bur - om Råtta ser att jag har gisslan kanske de går med på förhandling. Emellertid visade det sig att Råtta inte förhandlar med kidnappare. Därför sköt jag Råtta i ögat så han dog. I övrigt flödar det av liv i trädgården - kycklingarna är pigga och raska, mammahönan verkar vara en duktig mor (det är hennes förtsta kull). Även småfåglarna omkring har fått ungar och det är full rulle i buskarna. Det växer så det knakar utom Hibiscusarna som för övrigt är en riktigt usel växt. Potatislasten 40 cm. Massor med jordgubbsblommor. Tror att fiskarna har lagt rom - någonting har de gjort som verkar ha med fortplantning att göra. En stor, fin fiskmås sitter på en stolpe och tittar ner i dammen. Den verkar dock distraheras av en hackspett, svartvit, som hackar i samma stolp.



Ung Råtta



söndag 22 maj 2011

22 maj

Jag är världens sämste hönsskötare. Slog huvet i ruvningskorgen som jag så fiffigt hängt upp i taket, så att äggen flög ur och for i golvet! Fyra sprack - det var ofödda kycklingar i... de skulle kläckas i morgon eller övermorgon. Ruvande hönan, som var ute och sträckte på benen, blängde på mig. Dom kom och hämtade Stora igår. Hon ville inte alls åka hem. Det blev ett rabalder. Hönsen också upprörda - efter en månad var ju Stora en av dom. Det regnar. Gräver ner Hibiscus och Syrén. Häggmispeln har blommat ut. Råtta har fått ungar - tillfälligt vapenstillestånd. Råtta har fått en egen matskål och får egen mat. Förhoppningsvis låter dom bli äggen då.



söndag 15 maj 2011

15 maj

Planterar ut mina förkultiverade växter. Har också handlat för en smärre förmögenhet. Då kommer, lägligt nog, en hagelskur och jämnar allt med marken. Stora upptäckte att min Backtimjanrabatt är uppbyggd av sand - sand som man kan rulla sig i. Nu liknar det mest en bombkrevad. Ruvningsprocessen tar på nerverna som sagt. Idag hade en avundsjuk höna trängt sig ner i redet, varvid ett ägg gick sönder (obehagligt nog tror jag att de åt upp det som var inuti). Lyfte bort inkräktarhönan och satte henne på en hylla, varvid hon omedelbart la ett ägg som föll i golvet och sprack. Det är uppenbart att hönorna inte vill lägga i de reden som Råtta kommer åt.

Rullar & Förstör

Svärdsliljemums

torsdag 12 maj 2011

12 maj - Torsdag

Det finns en del människor som ägnar sin fritid åt att jaga adrenalinkickar. Jag befarar att det rör sig om en hoper veklingar. Att en loj söndag eftermiddag släntra upp för Matterhorn är ingenting i jämförelse med den anspänning det innebär att vänta på ägg- kläckning. Det är 10 dagar kvar till kläckning - Är hönan inte borta från äggen lite för länge när hon äter eller sandbadar? Tänk om hon struntar i dem helt när jag inte är där. Är äggen verkligen säkra där i sin korg hängande i taket? Råtta står i ett hörn av hönsgården och kör höga knäuppdragningar och annan streching. Att hålla höns är en pröving för nerverna...

onsdag 11 maj 2011

10 maj

Mammahönan ligger i gröna korgen på elva ägg sedan den 1 maj. Det ger att kläckning bör äga rum den 22:e. Det blir bra. De andra får lägga ägg i holken under tiden. Tror inte Råtta kan ta sig upp till holken. Stora (som vi rätt och slätt döpt påfågel till) tittar intresserat upp mot korgen och undrar vad som försiggår däri. Det vackra vädret håller i sig. Det torkar upp i marken. Bäcken har slutat porla och segar sig nu fram i ett brunaktigt slam. Mycket blommor; Rhododendron har börjat, men inte Azaleorna. Det borde vara tvärtom. Fina Gullvivor och Narcisser och Kabelekor. Påskliljor såklart. Vitsoppor och Blåsippor alltjämt igång. Häggmispel och Kerria. Klätterhortensian är också på gång. Potatisblasten 5 cm. Svartvita hackspetten har anlänt. Det är nog en Större hackspett, i alla fall en sk. Brokspett, dock inga Gröngölingar i år. Mördade fyra mördarsniglar. Tänkte att Stora kanske åt sniglar, men icke. Stora gillar gråsuggor och ostmackor.

söndag 1 maj 2011

Valborg - 1:a maj

Kampen mot Råtta. Del MCXIIV - Gnagarna har tagit ägg. Tömt alla reden. Hönsen reagerar genom att försöka hitta nya, säkra ställen att lägga ägg. Dessa nya ställen är inte alltid så bra ur andra aspekter; i stövlar, kastruller, vedkorg etc. Ska tackla Råtta på ett eller annat sätt, vänta bara. Hängde upp en stor korg i taket. Borde ta en stund innan Råtta har räknat ut hur att ta sig upp till den. Hönsen accepterade denna lösning tillsvidare. Påfågel tog en sväng i grannens trädgård. Inte populärt - den äter upp sådant den inte får äta. Emellertid kom den strax tillbaka eftersom den nu är vän med hönsen och de inte är rädda längre. Påfågel har ett läte, obetydligt vekare än ett signalhorn. Den låter när den är oroad. "Tut, tut" och så knorrar den emellanåt lite dovt. Påfåglar är ett slags fälthöns, tror jag, och således släkt med fasaner.

söndag 24 april 2011

Påsk

24 april - Fin dag. Dags att sätta hönsen i trädgårdsarbete. Det hela komplicerades dock av att Påfågel så hjärtans gärna vill vara med i flocken. Påfågel är mycket snäll men hönsen är misstänksamma mot storleken, tror jag. Påfågel blir olycklig när de hela tiden går undan. Den vanligtvis kaxigaste tuppen gömde sig bakom kaffebryggaren i köket.





måndag 18 april 2011

Äntligen

17 april - Belägringen upphör. Restriktionerna pga. Newcastlesjukan hävda. Hönsen får vara ute; mycket nöje. Grodorna verkar också uppspelta, hela dammen kokar av dom. De har väl sina skäl. Bina har kommit ur sina kupor och tar vad dom kan finna; Krokusar. Koltrast har lagt ägg i Schersminhärvan. Nötväckan pilar in och ut i sitt träd. Jag kan inte skilja på Entita och Talltita, men det gör inte så mycket, i det stora hela. Sätter potatis, samma sort som i fjol, vad den nu hette.

Finn grodorna

lördag 9 april 2011

Vår

8 april - Krattar. En stor korp har hållit till i en gran nära hönshuset. Fram på eftermiddan kom ett kråkpar och jagade bort den. De bjöd på ett stycke luftakrobatik som var tämligen underhållande. Hönsen nonchalerar sådant konstflygande. Krokusar kommer, som vanligt, där de inte borde komma. Lökarna vandrar på nåt sätt.



måndag 4 april 2011

April

21 mars - Alltjämt Newcastle-varning. Hönsen har det tråkigt. Såg en Krokus.


2 april - Dimma. Klafsar omkring i leran. Fortfarande tjäle i marken dock. Allting ser för jävligt ut; svårt att se hur det ska bli en trädgård av det här. En massa skräp flyter omkring i dammen. Försöker rensa med en kratta. En groda dyker upp; har den inte väldigt långa fötter? Ser att åtminstone tre fiskar överlevt den stränga vintern. Det var ju bra. Hönsen iakttar mig genom fönstret de vill ut. UUUUT!



Groda